Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V čínském uhelném dole došlo k mohutné explozi, zemřelo 15 horníků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Peking - Uhelným dolem v západní Číně otřásla dnes před polednem místního času exploze, pod povrchem zůstalo uvězněno 33 horníků. Agentura Nová Čína později upřesnila, že 15 horníků zahynulo. Dalších 18 je stále nezvěstných. Neštěstí v tomto odvětví jsou v Číně poměrně častá.

Důl se nachází v rychle se rozvíjejícím západočínském regionu Čchung-čching. V době výbuchu pracovalo v podzemí 35 havířů. Pouze dvěma se podařilo dostat se včas na povrch bez větší úhony.

Provoz musely v oblasti přerušit všechny ostatní uhelné doly, aby podstoupily zkoušky bezpečnosti. Soukromý důl, ve kterém k neštěstí došlo, měl povoleno těžit až 60.000 tun uhlí ročně.

Čína je největším světovým producentem i spotřebitelem uhlí. V roce 2014 registrovaly čínské úřady 931 úmrtí při nehodách v uhelných dolech, realita ale bude patrně mnohem horší.

Čínské úřady oznámily, že plánují z bezpečnostních důvodů uzavřít tisícovku zastaralých dolů.

Témata:  Čína výbuch horníci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy