Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán posílá do Jemenu zbraně, zní z USA. Teherán obvinění odmítl

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Americký admirál Kevin Donegan minulý týden uvedl, že námořnictvo USA zadrželo od dubna 2015 již čtyři zásilky zbraní, které směřovaly z Iránu do Jemenu šíitským povstalcům. Teherán obvinění dnes odmítl.

Zásilky obsahovaly tisíce útočních pušek AK-47, protitankové střely, pušky pro odstřelovače a další zbraně, uvedl Donegan.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí to ale odmítl. "Tato obvinění jsou naprosto nepravdivá... jsou to naopak ničivé zbraně, americké bomby a rakety, které jsou každý den shazovány z letounů arabské koalice na bezbranné civilisty ve školách, nemocnicích, věznicích a domech v Jemenu," citovala mluvčího íránská média. Ghasemí dodal, že toto bombardování představuje "válečné zločiny".

Spojené státy a Saúdská Arábie opakovaně obviňují Írán z vyzbrojování jemenských povstalců. V roce 2014 jejich oddíly obsadily Saná a pak postupovaly do dalších částí země. Loni v březnu se do bojů na straně jemenské vlády zapojila arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií a šíity se podařilo vytlačit z oblastí na jihu. Saná je ale stále v jejich rukou.

Témata:  Írán Jemen USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy