Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Dillí se topí ve smogu, mohou za to hlavně ohňostroje

Dillí se dusí ve smogu
Dillí se dusí ve smogu
Foto: YouTube

Dillí - Indickou metropoli dnes pokryla hustá vrstva smogu. Příčinou tentokrát není průmyslová výroba, ale velké množství ohňostrojů odpálených u příležitosti svátku světel díválí.

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, dnes na některých místech v Dillí přesáhla 1000 mikrogramů na metr krychlový. To je desetkrát víc než bezpečná hodnota stanovená Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Úřady indické metropole předem varovaly obyvatele, že Dillí hrozí během svátku díválí extrémní znečištění vzhledem k nepříznivým faktorům, jako jsou vlhkost vzduchu a nízká rychlost větru.

Díválí je nejvýznamnější hinduistický svátek v severní Indii. Při oslavách je tradičně ve velkém množství odpalována zábavná pyrotechnika. Kampaně, které žádají občany o omezení ohňostrojů, nebyly v minulosti úspěšné a neuspěly ani nyní.

Pro některé Indy jsou oslavy příležitostí, jak ukázat své bohatství. Jisté zámožné podnikatelské rodiny utrácejí statisíce rupií za pyrotechniku, která je pak odpálena v průběhu jediné noci, napsal server BBC News.

Podle průzkumu WHO z roku 2014 se 13 z 20 nejvíce znečištěných měst světa nachází právě v Indii. Dillí je na tom vůbec nejhůř. Dětský fond OSN (UNICEF) ve své nové zprávě dnes uvedl, že každé sedmé dítě na světě žije v oblastech se silně znečištěným ovzduším. Podle UNICEF je znečištění vzduchu "hlavním faktorem v úmrtí asi 600.000 dětí do pěti let", když způsobuje taková onemocnění, jako je zápal plic.

Témata:  Indie smog ohňostroje

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy