Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Mládek se v Barmě setkal s laureátkou Nobelovy ceny Su Ťij

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Neipyijto/Praha – Ministr průmysl a obchodu Jan Mládek (ČSSD) de dnes sešel v Barmě sešel s ministryní zahraničí a laureátkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která je hlavní představitelkou demokratických změn v zemi. Cílem návštěvy je rozvinout obchodní spolupráci s touto asijskou zemí.

Do Barmy Mládek přicestoval na třídenní pracovní návštěvu, spolu s ním cestuje také podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR. Při jednání český ministr nabídl Barmě spolupráci mimo jiné v oblasti energetiky a zpracování potravin a zemědělství. Ta by podle Su Ťij měla být cílená a v případě potravinářství stojí především o udržitelný rozvoj. Za inspirativní považuje v tomto směru země, jakými jsou například Nový Zéland nebo Kanada. Vysoký potenciál spolupráce může spočívat také v budování robustnější energetiky nebo komunikačních sítí.

Ve druhé polovině minulého století patřila Barma pro Prahu k nejvýznamnějším obchodním partnerům v jihovýchodní Asii. „Cílem této cesty je navázat na tradiční hospodářské vztahy a rozvinout obchodní spolupráci se zemí, která byla naším dlouholetým tradičním partnerem a jsem přesvědčen, že otevírající se barmská ekonomika je pro nás velmi zajímavou příležitostí," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Podle Mládka představují velké příležitosti ke spolupráci České republiky a Barmy například projekty geologického mapování, průzkumu ložisek nerostných surovin a jejich přípravě k využití. „Další oblast představují dodávky strojů a zařízení, zemědělské techniky, technologií pro energetiku, dopravní infrastrukturu, vybavení nemocnic a podobně," uvedl.

Dnes česká mise navštívila hlavní město Neipyijtu, v úterý se přesune do bývalého hlavního města Rangúnu, kde se mimo jiné uskuteční slavnostní prezentace traktoru Zetor. Právě tato značka se v této zemi v minulosti vyráběla a současní majitelé společnosti jí sem chtějí exportovat. V Rangúnu také proběhne podnikatelské fórum, na kterém se představí zástupci českého strojírenství, agroprůmyslu, energetiky, zdravotnictví a farmacie, potravinářství i technického vzdělávání.

Barmský ministr obchodu Than Myint také projevil zájem o účast na českých veletrzích, například na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. „Pro Barmu by to byla vhodná příležitost najít zajímavé partnery pro jeho další průmyslový rozvoj a seznámit se s nejmodernějšími technologiemi," řekl Mládek.

Témata:  Jan Mládek Barma Aun Schan SuŤij

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy