Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští džihádisté bojovali v řadách IS, V Bosně si odsedí jeden až tři roky

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Sarajevo – Bosenský soud dnes vynesl verdikt nad sedmi džihádisty. Ti byli shledání vinnými z toho, že se zúčastnili bojů v Sýrii na straně teroristické organizace Islámský stát (IS). Dostali tresty od jednoho do tří let.

Rozsudek byl vynesen v prvoinstančním řízení a není zatím pravomocný. Odsouzení vinu odmítají a jejich obhájci už dali najevo, že se hodlají odvolat.

Tříletý trest dostal hlavní obžalovaný Enes Mesić. Podle médií jde o zvlášť radikálního islamistu, který patří k militantní islámské sektě vahábitů v Bosně z vesnice Dubnica. Nechvalně proslul mimo jiné v roce 2013, když byla do nemocnice převezena ve vážném stavu jeho manželka po pokusu provést jí obřízku. Přestože byl z činu podezřelý, před soudem nakonec nestanul.

Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že obžaloba bez jakékoli pochybnosti vinu obžalovaných prokázala. „Tito muži byli uznáni vinnými z toho, že v letech 2013 a 2014 opustili Bosnu a připojili se k jednotkám teroristické organizace Islámský stát," řekl soudce.

Bosenské výzvědné služby uvádějí, že k islamistickým bojovníkům v Iráku a Sýrii odešlo asi 330 občanů Bosny a Hercegoviny, včetně žen a dětí. V polovině letošního roku se jich tam ještě zdržovaly zhruba dvě stovky. Na 50 Bosňanů bylo zabito a 47 se jich vrátilo domů, uvedla agentura AFP.

Tamní parlament v roce 2014 schválil novelu trestního zákona, která umožňuje trestat zapojení do ozbrojených formací v zahraničí až desetiletým vězením. Nepodmíněné tresty odnětí svobody hrozí i těm, kdo odchod na zahraniční bojiště financují nebo propagují.

Témata:  Bosna a Hercegovina Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy