Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie dokončila likvidaci tábora v Calais, problémy hlásí už i Paříž

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Tábor v Calais je definitivně minulostí. Francouzské úřady nechaly dnes odpoledne zbourat poslední provizorní obydlí pro migranty. Problémy s migranty už hlásí také Paříž.

Demolice pomocí těžké techniky začala ve čtvrtek poté, co se z tábora zvaného Džungle evakuovalo na 6000 imigrantů do ubytoven na různých místech země. Oblast Calais je už léta cílem běženců například ze Súdánu, Eritreje či Afghánistánu, kteří sní o cestě do nedaleké Británie. Věří, že je tam lepší materiální a sociální zajištění migrantů než ve Francii.

Na místě stále zůstává provizorní středisko úřadů, kde nyní bydlí osamocení nezletilí běženci, desítka karavanů, kostelík a dvě malé mešity. Zůstalo tam až 1500 dětí, které se dožadují cesty do Británie a tvrdí, že tam mají příbuzné.

Na evakuaci a situaci na místě dohlíží asi 1250 policistů, které mobilizoval ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Místním úřadům slíbil, že v oblasti zůstanou dostatečné bezpečnostní síly. Tímto způsobem se má zabránit, aby vznikl nový improvizovaný přistěhovalecký tábor.

Francouzské úřady se v posledních dnech musely začít zabývat dalším podobným problémem na severu Paříže, kde se rychle vytvořil improvizovaný tábor asi 2000 přistěhovalců. Pomocí bagru tak úřady nechaly odklidit část matrací a dek. Police tam dnes začala kontrolovat identitu lidí. Vláda slíbila obyvatelům, že místo u stanice metra Stalingrad bude evakuováno do konce týdne.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy