Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jako příznivec Putina? Ve světě o nás opět píší

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington – Americké prezidentské volby jsou doslova za rohem, už za týden budou Američané rozhodovat, kdo jejich zemi v příštích pěti letech povede. Jak poukazuje komentář listu The Washinton Post, většina světových státníků doufá ve vítězství demokratky Hillary Clintonové, najdou se ale i výjimky.

„Mohlo by se zdát, že spojenci Spojených států od Mexika přes Británii po Japonsko zadržují dech, nebo se tiše modlí, aby se Donald Trump nestal prezidentem. Sledují jeho kampaň 's nedůvěrou, velkým zděšením a výrazně rostoucími obavami', jak řekl bývalý švédský ministr zahraničí a fejetonista Carl Bildt," píše se v komentáři

„To je pravda - ale ne tak úplně. Ve skutečnosti je tu celá řada důležitých amerických spojenců uvnitř i mimo NATO, kteří buď otevřeně, nebo potichu doufají, že Trump vyhraje," uvádí list s tím, že tito politici mluví o možných potížích administrativy Clintonové, která by se zřejmě snažila obnovit vedoucí americké postavení v Evropě, na Středním východě a v Asii.

„Začněme s dvěma hlavami NATO, které veřejně podpořily Trumpa: prezident České republiky Miloš Zeman a maďarský premiér Viktor Orbán. Zeman, obdivovatel Vladimira Putina, má převážně reprezentační funkci a česká vláda s ním nesouhlasí. Ale Orbán je vůdcem mocného politického proudu ve střední Evropě: nacionalistického, xenofobního a autokraticky smýšlejícího," píše se v textu s tím, že Orbán Trumpa vyzdvihuje a podporuje třeba jeho myšlenku zastavení muslimské imigrace. Zároveň prý odmítá politiku „exportu demokracie"

Tím ale seznam The Washington Post nekončí. „Orbán je vzorem pro slovenského premiéra Roberta Fica, který deklaroval, že 'Islám nemá na Slovensku místo', a pro polského de facto vůdce Jaroslawa Kaczyńského, jehož strana byla obviněna Evropskou unií z demontáže demokratické kontroly a rovnováhy," uvádí deník.

Připomíná také, že se Kaczyński a Orbán dostali na začátku letošního roku do sporu s Billem Clintonem, který „nediplomaticky, ale přesně" poznamenal, že se Polsko a Maďarsko rozhodly, že „demokracie způsobuje příliš mnoho problémů". Orbán vzkázal, že Clinton, stejně jako „vůdci demokratické strany", jsou pěšáci „stínové říše" kontrolované Georgem Sorosem, americkým finančníkem židovského původu, který se narodil v Maďarsku. Kaczyński pak poznamenal, že by Clinton měl podstoupit kontrolu svého duševního zdraví.

„Představte si první summit NATO Hillary Clintonové: Mohla by zjistit, že sedí mezi státníky, kteří jejího manžela nazvali duševně nemocným a kteří věří, že demokratická strana je řízena tajnou židovskou skupinou. Kaczynski mezitím bude očekávat, že Clintonová představí plány americké základny a protiraketové obrany v Polsku, bez ohledu na urážky na účet bývalého prezidenta, nebo polské demokracie," nastiňuje list, co by se mohlo reálně stát.

Autor komentáře také připomíná, že potichu se na stranu i přes některé rozdílné názory přiklání i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Ještě více je Trumpovi nakloněný egyptský prezident Abdel Fattah al-Sissi. Diktátor se setkal s oběma kandidáty v New Yorku minulý měsíc: Zatímco Clintonová zmínila problémy v oblasti lidských práv a vyzvala k propuštění uvězněného amerického občana, Trump mu projevil bezvýhradnou podporu. Takže zde nevadí Trumpovo nepřátelství k islámu, nebo plány na omezení muslimské imigrace; Sissiho režim mu nevadí. Stejné to je u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, dalšího spojence v NATO. Trump totiž projevil pochopení pro masové represe jeho odpůrců po pokusu o převrat," připomíná komentář.

List také uvádí, že čím více se jednotlivé vády vymezují například vůči migraci, tím více podporují právě Trumpa. „Nemálo tradičních amerických přátel by uvítalo americkou administrativu, která ignoruje lidská práva, upřednostňuje omezování globálního pohybu lidí a kapitálu, a předěly mezi kamarády a nepřáteli v jednoznačných táborech. Pokud Trump prohraje, Orban, Sissi a jim podobní mohou ztratit na dynamice, ale budou stále tam venku. Clintonová bude potřebovat strategii pro jednání s nimi," varuje komentář.

Témata:  USA prezident USA Miloš Zeman

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy