reklama

Amerika čeká v napětí

Comey tvrdí, že měl povinnost informovat Kongres, jelikož v červenci zde dosvědčil, že vyšetřování skončilo, připomíná newyorský deník. Dodává, že nyní ředitel FBI, tvrdí, že neměl ponětí o podstatě emailů, které se objevily při dalším prověřování počítače Anthonyho Weinera, odloučeného manžela Humy Abedinové, jedné z nejbližších pobočnic Hillary Clintonové. 

"A (Comey) jasně nevzal v potaz dopad narážek, které vypustil pár dní před volbami - zřejmě se více stará o vlastní ochranu před obviňováním ze strany kritiků v Kongresu a FBI," soudí New York Times. Konstatuje, že ve chvíli, kdy Comey dopis odesílal, vyšetřovatelé ve skutečnosti nedostali ani povolení prověřit dané emaily - obdrželi ho teprve o víkendu.

Nyní se díky Comeyho dech beroucímu, unáhlenému a neodpovědnému rozhodnutí  ministerstvo spravedlnosti a FBI snaží urychleně zpracovat do 8. listopadu stovky tisíc emailů, aby určily, zda pro ně obsahují něco relevantního, přičemž celá Amerika čeká v napětí, vysvětluje úvodník. Kritizuje, že takto federální vyšetřování běžně neprobíhá a ačkoliv Comey deklaroval, že stojí mimo politiku, ve skutečnosti z letošních prezidentských voleb učinil "vášnivý politický fotbal".

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

 "Kampaň Clintonové a její příznivci jsou na mrtvici," píše vlivný deník. Doplňuje, že přední představitelé federálních bezpečnostních úřadů z někdejších demokratických i republikánských vlád rychle a tvrdě odsoudili Comeyho jednání. Ministerstvo spravedlnosti, jehož je FBI součástí, má ostatně dlouhodobé pravidlo ohledně odhalování citlivých informací veřejnosti i Kongresu v období 60 dnů před volbami, jelikož takový krok může být vnímán jako ovlivňování jejich výsledku, poukazuje prestižní server.

Otřes důvěry

Bývalý vrchní státní zástupce Eric Holder Jr. v listu Washington Post napsal, že Comey učinil vážnou chybu s potenciálně zásadními důsledky a negativně ovlivnil veřejnou důvěru v ministerstvo spravedlnosti a FBI, připomíná úvodník. "Vypustit takový dopis bez dalších informací, bez skutečné znalosti faktů ohledně těchto další emailů, to byla, myslím, chyba," cituje New York Times slova Alberta Gonzalese, někdejší vrchní státní zástupce za prezidenta George W. Bushe.

Richard Painter, Bushův vrchní právní etik v letech 2005-2007, šel ještě dále, když prohlásil, že Comeyho dopis velmi pravděpodobně porušil federální zákon zakazující veřejným činitelům využívat postavení k ovlivňování voleb, pokračuje newyorský deník. Dodává, že v komentáři pro list The Times Painter konstatoval, že podal podnět Úřadu zvláštního zmocněnce, aby Comeyho jednání prověřil.   

Harry Reid, předseda demokratické frakce v Senátu v dopise Comeymu toto obvinění také zmínil a zkritizoval údajné dvojí standardy, přičemž FBI vyzval, aby zveřejnila rovněž informace o možném prošetřování kontaktů Donalda Trumpa na ruskou vládu, nastiňuje úvodník. Deklaruje, že takový krok by však pouze přispěl ke škodám, které Comey napáchal, porušil pravidla ministerstva spravedlnosti a dále politizoval práci FBI.   

"Zdá se, že Comey v jistém smyslu pochopil důležitost tohoto pravidla," míní New York Times. Připomíná, že v pondělí stanice CNBC oznámila, že počátkem října Comey úspěšně bojoval za to, aby jméno FBI zmizelo z vládní zprávy ohledně důkazů, že Rusko se pokouší vměšovat do prezidentských voleb v USA a ačkoliv mínil, že zpráva je přesná, nechtěl se pod ni bezprostředně před volbami podepsat.    

Za daného povyku je podle prestižního deníku dobré mít na paměti, že i kdyby se v počítači Anthonyho Weinera našly emaily s utajenými informacemi, nemusí to nic měnit na Comeyho červencovém rozhodnutí neobvinit Clintonovou, jelikož FBI již dospěla k závěru, že někdejší ministryně zahraničí tajné informace nevynášela úmyslně, zdůrazňuje newyorský server.

Ve volbách, jejichž rysem je mazání jedné dlouho akceptované politické či společenské normy za druhou, je tak podle prestižního deníku příznačné, že poslední a dost možná nejdůležitější čin může podkopat důvěru amerického národa v hlavní bezpečnostní a vyšetřovací orgán ve Spojených státech.