Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká část Palestiny nemá dostatečný přístup k vodě, Izrael zdroje odčerpává

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ramalláh - Po obsazení Západního břehu v roce 1967 vydal Izrael omezení pro hloubení studen a stavbu vodovodů. Podle palestinské společnosti pro studium mezinárodních záležitostí je proto čtvrtina Palestinců na tomto území bez tekoucí vody.

Dětský fond OSN (UNICEF) loni konstatoval, že 400.000 ze zhruba 1,7 milionu Palestinců na Západním břehu potřebuje lepší přístup k vodě a lepší sanitární zařízení. Izrael je obviňován, že většinu vodních zdrojů na Západním břehu i v pásmu Gazy využívá pro sebe. Brání se tím, že Palestincům zajišťuje dvojnásobek z 30 milionů metrů krychlových vody, které má ročně dodávat podle mírových dohod z roku 1995.

V jeruzalémské kanceláři UNICEF vede program vody a hygieny Gregor von Medeazza. Mezi Izraelci a Palestinci na Západním břehu je voda podle něj trvalým zdrojem sporů. "Voda by měla být zdrojem spolupráce a měla by lidi spojovat. Nakonec, všichni přece sdílení tytéž vodní zdroje," řekl.

Palestinská vesnice Džabaa se od židovských osad ve svém okolí v mnohém liší, ale něco má s nimi přece jen společného - nedostatek vody. Na Západním břehu Jordánu v posledních letech méně prší a Program OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) varuje před častějšími obdobími sucha.

Palestinci z vesnice Džabaa kdysi chodili pro vodu k pramenům, teď ji ale získávají díky pumpě a potrubí, které postavila v roce 2013 italská nevládní organizace. Voda tak proudí ze zdroje, který napájí domy Izraelců. Pro 150 domů ve vsi Džabaa jí ale není dost a izraelské úřady jim navíc mohou vodojem zbořit, protože nebyl vybudován s jejich povolením.

Džabaa leží v té části Západního břehu, kde veškeré stavby schvaluje Izrael. Vodojem ale schválením neprošel. V letech 2010 až 2014 Izraelci schválili pouze 1,5 procenta žádostí o výstavbu v této části Západního břehu, upozorňuje organizace Thomson Reuters Foundation. Izrael od roku 1988 vydal asi 14.000 příkazů k demolici nepovolených staveb a podle Úřadu pro koordinaci humanitárních činností (OCHA) při OSN jich byla vykonána jen pětina. Přesto je osud vodojemu ve vsi Džabaa nejistý.

Témata:  Palestina Izrael voda

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy