Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie zahájila převoz mladistvých migrantů z Calais, úřady vypraví 1500 lidí

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Francouzské úřady dnes zahájily přesun 1500 mladistvých migrantů, kteří původně žili v "džungli" u Calais, do uprchlických středisek po celé zemi. Podle Paříže by měla odpovědnost za dětské migranty převzít také Británie.

Časně ráno opustily tři autobusy s mladistvými migranty jejich dočasné útočiště nedaleko původního tábořiště zvaného Džungle. Podle zástupce prefektury v Calais bude třeba k převozu všech obyvatel kontejnerů kolem 70 autobusů a převoz do 60 středisek po celé Francii bude trvat dva dny. V jednom z dnešních transportů byl také zástupce britského ministerstva vnitra.

Podle francouzských úřadů si mladí migranti nebudou moci vybrat, do kterého zařízení ve Francii poputují, mohou ale říci, s kým chtějí ve středisku bydlet. O svém odjezdu z Calais se podle AFP dozvěděli v úterý ze zprávy místní prefektury zveřejněné v devíti jazycích.

Pohled z dronu na zlikvidovaný tábor u Calais:

Největší skupinu mezi nezletilými bez doprovodu rodičů tvoří chlapci ve věku 13 až 17 let. Většina jich pochází z Afghánistánu, Súdánu a Eritreje, jsou mezi nimi ale i Syřané. Mladí lidé tvrdí, že se do Británie chtějí dostat za příbuznými.

Prezident François Hollande v úterý znovu vyzval Británii, aby převzala svůj díl odpovědnosti za mladistvé obyvatele tábora u Calais. Už o víkendu stejnou výzvu britské vládě adresovala dcera zesnulého Nicholase Wintona Barbara.

Británie před časem slíbila, že přijme stovky nezletilých migrantů z Džungle. Podle Hollandea bude Londýn moci posoudit jednotlivé žádosti o azyl nezletilých v různých francouzských uprchlických centrech, kam se po nynějším převozu dostanou.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy