Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi Ruskem a USA se vyhrocují. Lidé se bojí války

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: The Australian

Londýn/Moskva - Vztahy mezi Západem s Ruskou federací jsou nadále vyhrocené. Ačkoliv Spojené státy i Rusko svorně prohlašují, že válčit mezi sebou nechtějí, lidé se přesto bojí. Uklidnit se je nyní snaží i Velká Británie.

Britský ministr obrany Michael Fallon tvrdí, že minimálně v příštím roce k válce mezi Západem, respektive NATO a Ruskem nedojde. S odkazem na jeho slova to uvedl deník The Independent.

Fallon svůj názor vyslovil během jednání v dolní sněmovně poté, co se jeden z jeho členů odvolal na slova britského generála Richarda Shirreffa, který předpověděl rozsáhlý konflikt mezi NATO a Ruskem v roce 2017.

Ministr také připomněl, že v posledních dvou letech bylo Rusko mnohem agresivnější, než nyní. "Nesouhlasím ale, že je válka s Ruskem v příštím roce možná. Myslím si, že je to příliš přehnané tvrzení," uvedl Fallon.

Nevyloučil ale možnost konfliktu v nadcházejících letech, kterého se obává stále více lidí. Znepokojení panuje i na ruské straně a každý druhý obyvatel Ruska se obává, že konflikt v Sýrii může vyústit až ve třetí světovou válku.

Rusové se války bojí

Bezmála polovina Rusů, konkrétně 48 procent, se obává, že vyhrocení vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli situaci v Sýrii může přerůst ve třetí světovou válku. Obavy ze světové války silně prožívá každý desátý Rus a dalších 38 procent cítí "určité nebezpečí". Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada. 

Skoro třetina dotázaných (31 procent) si naopak nad hrozbou světové války nijak zvlášť hlavu neláme. Každý desátý Rus tvrdí, že nemá žádné obavy.

Asi polovina dotázaných předpokládá, že Moskva bude nadále pokračovat ve svém vměšování do syrských záležitostí. Dvě pětiny Rusů nepředpokládají, že by Moskva dokázala najít společný jazyk s USA a dalšími západními státy, aby dohodla urovnání syrského konfliktu.

Konflikt je možný, přiznávají odborníci

Na možnost konfliktu upozorňuje i řada nezávislých odborníků. Například spisovatel John Dietrich, který se věnuje vztahům mezi USA a Ruskem, tvrdí, že je sice alarmující předpovídat válku s Ruskem, příslušníci americké administrativy ale podle něj následují politiku, která může vést pouze k tomuto výsledku

"Napětí mezi USA a Ruskem je na nejvyšším bodě od konce studené války. Mohl by to být čas pro to udělat krok zpět a přehodnotit situaci. Namísto toho máme náčelníka štábu generála Marka Milleyho, který prohlašuje: 'Chci, aby bylo jasné těm, kteří chtějí dělat nám ublížit, že armáda Spojených států - navzdory všem našim problémům, navzdory našemu [operačnímu] tempu, navzdory všemu, co jsme dělali - vás zastavíme a porazíme vás tvrději, než jste si kdy byli poraženi. O tom nepochybujte'. Milley by tyto poznámky jistě nepronesl bez souhlasu administrativy. Jeho důvěra ve schopnosti armády, se zdá příliš optimistická, s ohledem na obtíže, které má v případě porážky Islámského státu," dodává.

Témata:  Rusko USA válka Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy