Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje ve svazu ČSBS? Stropnický žádá vysvětlení

Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) by mohl přijít o podporu z resortu obrany, naznačil dnes ministr Martin Stropnický (ANO). Už požádal své podřízené o důkladnou informaci, co se ve svazu děje.

Kolem činnosti svazu a výroků jeho představitelů se v poslední době vede živá debata. "Protože ty informace, které se dostávají na veřejnost jsou docela alarmující, když odtamtud odchází lidé s lidickou minulostí nebo když odtamtud odchází jeden z našich nejstarších a nejúctyhodnějších veteránů, tak to nemůžu a nechci přehlížet," řekl Stropnický novinářům.

Během jednání výboru pro obranu uvedl, že ze strany svazu dochází "k překračování morálního kodexu, který pak vrhá na podobné organizace špatné světlo". Zároveň se podivil nad tím, že měl Svaz bojovníků za svobodu pro oslavu 28. října k dispozici velký sál v památníku na Vítkově. Při jejich oslavě měl projev exprezident Václav Klaus.

Ministerstvo v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s podporou spolku ve výši 200 tisíc korun. Stropnický připustil, že peníze svaz dostat nemusí.

ČSBS je v poslední době zmiňován zejména v souvislosti s odchodem či vylučováním členů, kteří kritizovali jeho vedení za nedemokratické praktiky. Předseda hnutí Jaroslav Vodička čelil kritice za svůj projev při terezínské tryzně, proti kterému se ohradily židovské obce.

Naposledy ČSBS svolal tiskovou konferenci, aby se vyjádřilo k obvinění, že místopředseda Milan Andres před rokem 1989 řídil donašeče Státní bezpečnosti v československé armádě. Uvedla to Česká televize. Andres obvinění odmítl.

Témata:  Český svaz bojovníků za svobodu Martin Stropnický

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy