Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA plánují útok na syrské město Rakká. Zapojit se má i Turecko

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Washington - Zatímco probíhá bitva o severoirácký Mosul, který je jedním ze středisek Islámského státu, Spojené státy už chystají útok na syrské město Rakká, které je druhou baštou džihádistů.

USA jednají s Tureckem o roli, kterou by později mohlo v bojích sehrát. "Máme v úmyslu tam jít brzy se silami, které jsou toho schopny a které mohou město Rakká obklíčit a dobýt. Jednáme o tom s Tureckem, které by později mohlo převzít nějakou roli," uvedl americký ministr obrany Ash Carter ve středu na tiskové konferenci, která se uskutečnila v Missouri.

V říjnu velitel amerických vojenských operací proti IS generál Stephen Townsend oznámil, že součástí útoku na město Rakká budou i syrské kurdské milice YPG.

USA považují kurdské milice za spojence v boji proti IS. Podle Turecka jde ale o teroristy, protože udržují kontakty se Stranou kurdských pracujících (PKK).

Témata:  Islámský stát Ashton Carter Sýrie USA Pentagon

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy