Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálii zasáhlo další silné zemětřesení, musí se zkontrolovat 200 tisíc budov

Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Foto: ČTK/Profimedia

Řím - Střední Itálii zasáhly dnes časně ráno další otřesy a podle americké geologické služby USGS měly sílu pět stupňů Richterovy stupnice. Epicentrum se nacházelo asi 50 kilometrů jihovýchodně od Perugie. Region se přitom ještě nevzpamatoval z otřesů z minulého týdne.

Zemětřesení bylo mělké, jeho ohnisko bylo jen deset kilometrů pod zemí.

Minulý týden postihla stejnou oblast série několika silných zemětřesení, která vyhnala z domovů na 22 tisíc lidí. Otřesy, které dosahovaly až 6,5 stupně, byly nejsilnější za posledních 30 let. Vyžádaly si desítky zraněných, zasáhly stovky památek a způsobily rozsáhlé škody.

V regionech Umbrie a Marche se musí zkontrolovat na 200 tisíc budov. Podle civilní obrany bude trvat minimálně dva týdny, než budou zkontrolovány školní budovy v postiženém regionu.

Ohrožena je i zemědělská výroba, a to zejména v oblasti kolem městečka Norcia (Nursie), u něhož bylo epicentrum otřesů a které proslulo výrobou uzenin. Poškozeny byly totiž i hospodářské budovy. "Pokud okamžitě neobnovíme provoz, naši zaměstnanci odejdou a budoucnost tohoto regionu bude ve hvězdách," řekl mluvčí tamních zemědělců.

Rozsah škod zatím není přesně vyčíslen, vláda ale již poslala do postižených obcí 40 milionů eur okamžité pomoci. Italský premiér Matteo Renzi pověřil šéfa protikorupčního úřadu Raffaela Cantoneho, aby dohlédl na rozdělování peněz na rekonstrukci.

Témata:  zemětřesení v Itálii Itálie zemětřesení

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy