Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nemusí uznat výsledky voleb? Mnoho možností nemá, uklidňují šokované lidi experti

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Washington - Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump na jednom ze svých mítinků prohlásil, že výsledky voleb nemusí uznat. Tato slova vyvolala šok, protože něco takového americká politická kultura nezná. Experti se snaží situaci uklidnit slovy, že realitni magnát nemá moc možností, jak se výsledkům hlasování bránit.

Uznání porážky je podle politologa Jamese McCanna nedílnou součástí voleb a od neúspěšných kandidátů ji veřejnost očekává. Možnosti, jak to provést, jsou otevřené. "Jedním ze způsobů je cesta, kterou zvolil Al Gore," řekl McCann.

Demokrat Gore v roce 2000 v souboji s republikánem Georgem Bushem mladším nejdříve porážku uznal, když se ale ukázalo, že výsledek v rozhodující Floridě je stále otevřený, svá slova vzal zpět. Hlasování na Floridě následně napadl u soudu, ještě před verdiktem ale slíbil, že se rozhodnutí justice podřídí. To také později učinil a Bushe uznal vítězem.

"Uznání porážky je má připravit na budoucí souboje. Tím, že uznáváte porážku, říkáte ano, prohrál jsem, ale boj pokračuje. Naše ideály neprohrály, příště uspějeme my," uvedl McCann.

 

 

Odborník na volební právo Edward Foley z Ohijské univerzity podle agentury Bloomberg očekává během voleb tři základní scénáře. Prvním je očividný debakl, kdy o poraženém nebude pochyb. Druhou možností je situace, kdy stav v klíčových státech bude natolik těsný, že nebude bez přepočítání hlasů možné vítěze oznámit, jako tomu bylo v roce 2000 na Floridě.

Poslední alternativou podle Foleyho bude těsný souboj, které sice podle neoficiálních a prozatímních výsledků bude mít vítěze, ale budou panovat pochyby, zda korespondenční či jiné mimořádné hlasovací lístky nemohou konečné pořadí změnit. To se stalo v roce 2004 v Ohiu, kdy demokrat John Kerry vyčkal s uznáním porážky od George Bushe mladšího až do následujícího rána místního času.

Pokud nastane první případ a Trump utrpí volební výprask, nebude mít neuznání podle Foleyho žádný praktický dopad. V ostatních případech, pokud nepomůže k uzavření výsledku následné přepočítání, se může neúspěšný kandidát obrátit na soud, aby zpochybnil konečné pořadí či volební dění.

Témata:  Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy