Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se nekoná? Kabinet musí mít souhlas parlamentu, rozhodl soud v Londýně

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Se spuštěním brexitu to nepůjde tak jednoduše, jak si doposud vláda myslela. Kabinet premiérky Theresy Mayová k tomu musí mít souhlas parlamentu, rozhodl dnes příslušný soud v Londýně.

Verdikt je ranou pro vládu Mayové, která chce zahájit rozhovory o odchodu z EU do konce března 2017. Kabinet už oznámil, že ho verdikt zklamal a že se proti rozhodnutí odvolá. Právník vlády sdělil, že nejvyšší soud si již pro jednání o této věci vyčlenil termín od 5. do 8. prosince.

Stěžovatelé, kteří záležitost dali k soudu, argumentovali tím, že takzvaným brexitem přijdou Britové o některá práva, a to se podle nich nemůže stát bez souhlasu parlamentu.

Jejich hlavní představitelka, podnikatelka Gina Millerová, dnes zdůraznila, že jim nejde o politiku, ale o samotný proces. Správným místem pro debatu o opuštění unie je podle ní "suverénní parlament". Vláda naopak soudí, že pro spuštění brexitu má mandát daný referendem.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že soudní výnos podle něj zdůrazňuje okamžitou potřebu přenést debatu o podmínkách vyjednávání na půdu parlamentu. Šéf liberálních demokratů Tim Farron verdikt uvítal s tím, že Britové by měli dostat šanci vyslovit se ke konečné dohodě o brexitu. Verdikt je "fackou" předsedkyni britské vlády, řekl bývalý předseda liberálních demokratů Menzies Campbell. "Je to krásný příklad známé právní zásady, že nehledě na to, jak vysoce postavení jste, zákon je nad vámi," prohlásil.

Podle prozatímního šéfa protiunijní strany UKIP Nigela Farage směřuje země k "polovičnímu brexitu", a pokud Británie nevystoupí do roku 2019, hodlá se vrátit do britské politiky.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy