Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojí se ukázat svou tvář: Žena, která obvinila Trumpa ze znásilnění, zrušila tiskovku

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Jedna z žen, který obvinila Donalda Trumpa ze znásilnění, když jí bylo 13 let, odvolala na dnešek plánovanou tiskovou konferenci. Její advokátka jako důvod uvedla, že je její klientka vystrašená.

"Žije v obavách. Dospěla k závěru, že má příliš velký strach, aby ukázala svou tvář," řekla právnička Lisa Bloomová. "Dostala řadu výhrůžek," dodala.

Žena, jejíž identita známa není, tvrdí, že ji Trump v roce 1994, kdy jí bylo 13, sexuálně obtěžoval na čtyřech večírcích a na tom posledním ji i znásilnil. Žalobu poprvé podala letos v dubnu u kalifornského federálního soudu, v říjnu ji pak v New Yorku doplnila.

Spolu s Trumpem žaluje i miliardáře Jeffreyho Epsteina, který byl před osmi lety odsouzen k 18 měsícům vězení za sex s nezletilou. Epstein podle obžaloby zmíněné večírky organizoval. Jako svědky žena uvádí svou tehdejší spolužačku a jednoho z Epsteinových zaměstnanců.

Trump veškerá nařčení odmítá s tím, že je to vykonstruovaný útok proti jeho prezidentské kandidatuře.

Obvinění bez důkazů, vulgární výlevy, roztržka s vlastní stranou, urážky a ponižování žen, válka s médii, útoky na politický systém, zpochybňování voleb - to všechno podle průzkumů nevadí přinejmenším třetině a možná téměř polovině amerických voličů. Hledání důvodů Trumpovy popularity se věnuje nemálo analytiků. Jasno má v tomto ohledu Trumpův stoupenec a boxerský šampion Mike Tyson: Američané podle něj chtějí "zkusit něco nového".

V tomto jednoduchém soudu se skrývá nejen touha po změně, ale i odpor proti vládnutí okoukaných politických veličin, proti sociální nerovnosti, povýšenosti elit a beztrestné svévoli bankéřů z Wall Street. Skrývá se v něm také strach ze záplavy migrantů, odpor proti excesům politické korektnosti a možná i rozčarování z vlastních životních selhání, touha po novém startu. Pro velkou část Američanů je to silný motor, který navíc přiživuje strojené chování Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

Když mediální odhady přestaly Trumpovi přát, začal hovořit o zmanipulovaných volbách. Když zaostával v průzkumech veřejného mínění, odsoudil je jako neprofesionální a zfalšované. Nakonec newyorský miliardář označil celé volby za zbytečnost.

Armáda Trumpových stoupenců je přesto přesvědčená o jeho i o své pravdě. Voličská základna se sice nezvyšuje, nové příznivce z řad černochů a Hispánců, vzdělaných bělochů a žen se přilákat nedaří. Za Trumpem ale jdou lidé, kterým se v nynějším systému příliš nedaří a po hospodářských krizích, problematických válkách a prázdných politických slibech ho považují za vyčpělý, pokrytecký a nespravedlivý.

Témata:  Donald Trump znásilnění volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy