Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dubaji vyroste nejvyšší budova světa, připomíná minaret

Dubaj
Dubaj
Foto: Tim Reckmann

Dubaj - Nejvyšší stavbou světa je nyní mrakodrap Burdž Chalífa, který měří úctyhodných 828 metrů. To ale Dubaji nestačí a už plánuje ještě vyšší stavbu.

Autorem nového projektu je španělský architekt Santiago Calatrava Valls. Developerská společnost Emaar, která stavbu zajistí, oznámila, že přesná výška bude známa až po dokončení, ale že věž bude o kousek vyšší než Burdž Chalífa.

Mluvčí společnosti Emaar Muhammad Abár věž popsal jako elegantní strukturu, na níž budou vyhlídková patra a také poschodí s obchody a hotelem. Podle maket půjde o štíhlou věž připomínající tvarem minaret, ukotvenou k zemi tlustými kabely.

Náklady mají činit miliardu dolarů a společnost Emaar ji chce dát jako "dar městu do roku 2020", kdy se bude v Dubaji konat Expo.

Témata:  Dubaj Mrakodrapy

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy