Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin věří vlastní propagandě? Rusko přišlo se znepokojivou zprávou

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruská propaganda není v Evropě nic nového. Ačkoliv ji stále podléhá řada lidí, většina politiků a státníků se jí zmanipulovat nenechá. Opačná situace je ale na Východě, kde je nejen předkládána lidem v mnohem větším množství, než u nás, ale mohou ji věřit i hlavy států.

Ve Velkém sálu úřadu Astrachaňské oblasti se uskutečnilo zasedání ruské Rady pro národnostní vztahy. Ruská národnostní politika je dobrá, tvrdí šéf Kremlu, a ostatní řečníci mu přitakávají. Když dojde na téma migrace v Evropské unii, Vladimir Putin vybouchne: "Viděli jste přeci, co se děje. V jedné evropské zemi migrant znásilnil dítě. Soud ho zprostil viny ze dvou důvodů: špatně mluvil jazykem země, v níž se nacházel, a nepochopil, že hoch, a byl to hoch, byl proti. Nikdo nemůže pochopit, co tam (v Evropě) dělají," uvedl Putin.

Výše uvedený příběh popsal spolupracovník serveru Aktuálně Jiří Just v Moskvě. Putin hovořil o případu iráckého migranta, který ve Vídni začátkem letošního roku znásilnil malého chlapce. Násilník byl sice odsouzen k šestiletému trestu odnětí svobody, rakouský nejvyšší soud ale následně rozhodl o opětovném spuštění řízení. Útočník sice nebyl propuštěn z vazby a nově mu hrozí až patnáctiletý trest, konspirační weby šíří ale i přesto zprávy o vítězství multikultury nad spravedlností.

Just podotýká, že ruský prezident nemá internet příliš v lásce a ani ho nepotřebuje k tomu, aby si vychutnal alternativní zpravodajství. "Zatím, co konspirační weby na Západě tvoří okraj mediálního prostoru, v Rusku jsou pevnou součástí prokremelského mainstreamu. Například informace o údajném osvobození iráckého násilníka se objevila v hlavní zpravodajské relaci ruského Prvního kanálu," píše Just.

Ruská provládní média pravidelně přináší zkreslené informace o situaci v Evropě a primárně jsou určeny pro ruské obecenstvo. Mají za cíl upevnit víru ve správnou cestu vládního režimu. Někdy se ale prý nachytá i sám režim. A takové případy mohou být fatální.

"Začátkem letošního roku zfabrikovaná zpráva o údajném znásilnění migranty ruské dívky Lízy vyvolala diplomatický skandál mezi Ruskem a Německem. Teď se poddal Vladimír Putin. Ruská propaganda pracuje podle osvědčeného a velmi jednoduchého receptu. K manipulaci využívá vžité stereotypy a předsudky, které jsou vydávány za pravdu. Hra se stereotypy umožňuje obecenstvu snáze přijímat informace a lépe věřit v jejich pravdivost. Svou roli současně hraje skutečnost, že drtivá většina Rusů nikdy v Evropské unii nebo v USA nebyla," podotkl Just.

Tvrdí, že pokud je ruské obecenstvo přesvědčeno, že pouze postsovětský společenský model fungující v Rusku je ten správný, bez skrupulí přijímá zprávy, že tolerantní Evropu atakují homosexuální migranti. "Funkcí informace v Rusku není informovat, ale zjednodušovat a tendenčním způsobem potvrdit dříve vzniklé představy. Objektivní informace je v konečném výsledku jen na obtíž," dodal.

Problém podle něj nastává, když se z ruské propagandy stává bumerang, kterému "vrhač" v centru Moskvy začne věřit. "Jedna věc je, když Vladimir Putin uvěřil ve fiktivní rozsudek rakouského soudu, příště to může být horší. Fantazie ruských novinářů je bezbřehá. Ruská propaganda, která vymyslela ukřižovaného chlapečka v ukrajinské Slavjansku, může třeba přijít se zprávou, že v Evropě staví koncentrační tábory pro Rusy. Nebo že polští dobrovolníci z teritoriální obrany plánují výsadek v Kaliningradu," uzavřel.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy