Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel musí okamžitě zrušit víza pro Turky nebo vypovíme migrační dohodu, hrozí Ankara

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Ankara nadále požaduje, aby Brusel urychleně splnil závazek zrušit víza pro turecké občany, kteří cestují do zemí EU. V opačném případě ještě před koncem tohoto roku vypoví dohodu o navracení migrantů.

"Naše trpělivost se chýlí ke konci. Odpověď EU čekáme v těchto dnech. Pokud nepřijde, dohodu vypovíme," řekl Çavuşoglu v rozhovoru nadepsaném "Nelehej si do postele s hadem".

Šéf turecké diplomacie zároveň popřel tvrzení redaktora, že se v Ankaře diskutuje o možném začlenění částí Iráku a Sýrie do Turecka.

Duchovního Fethullaha Gülena, kterého vláda v Ankaře viní z červencového pokusu o puč, označil Çavuşoglu za duševně nemocného člověka, který si myslí, že je "imámem (celého) vesmíru".

Turecký ministr zahraničí uvedl, že Ankara nemůže dělat ústupky EU v otázce protiteroristického zákona. Brusel požaduje změny v této právní normě, neboť podle kritiků umožňuje tureckému vedení umlčovat politické oponenty a nepohodlné novináře.

EU si pro zrušení víz stanovila celkem 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů. Ankara ale podle Bruselu zatím všechny podmínky neplní a někteří eurokomisaři naznačili, že směrnice o bezvízovém cestování do konce roku nevznikne.

Nejvyšší soud v Turecku potvrdil rozsudek nižšího soudu v Adaně, který spolupředsedkyni opoziční Lidové demokratické strany (HDP) Figen Yüksekdagovou uznal vinnou z "propagování teroristické organizace". Dopustila se jí před čtyřmi lety na pohřbu Yasemina Çiftçiho, který byl členem Marxisticko-leninistické komunistické strany (MLKP). Tuto stranu považuje turecký režim za teroristickou.

MLKP byla založena v roce 1994 a od roku 2007 je v Turecku na seznamu teroristických organizací. Její členové podporují Stranu kurdských pracujících (PKK), která bojuje za práva Kurdů a jejich samostatný stát Kurdistán a kterou vláda rovněž považuje za teroristickou. Členové MLKP jsou též součástí syrských kurdských milic (YPG), které bojují v občanské válce v Sýrii na straně mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy