Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syn afrického diktátora přišel ve Švýcarsku o luxusní auta, hrozí mu soud za údajnou korupci

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva - Syn prezidenta Rovníkové Guineje přišel ve Švýcarsku o 11 luxusních a sportovních vozidel. Úřady mu je zabavily jako opatření v rámci předběžného vyšetřování údajné korupce.

Nejstarší syn prezidenta Teodorin Obiang Nguema je současně viceprezidentem Rovníkové Guineje a patrně nástupcem svého otce. Ve Švýcarsku ale čelí předběžnému vyšetřování v souvislosti s případem v sousední Francii, kde mu hrozí soud za údajné mrhání veřejnými prostředky.

Mluvčí ženevské prokuratury dnes uvedla, že auta byla zkonfiskována v pondělí v nákladní zóně na letišti v Ženevě. Nepotvrdila ale zprávy médií, podle kterých šlo například o model Bugatti Veyron v hodnotě přes 2,2 milionu dolarů.

Hlava Rovníkové Guineje je nejdéle vládnoucí africký státník, v čele země stojí po palácovém převratu v roce 1979. Kritici ho označují za autokrata, který tvrdě potlačuje jakoukoli opozici. Ve volbách pravidelně získává kolem 95 procent hlasů. Rovníková Guinea zažila v poslední dekádě prudký hospodářský růst díky těžbě ropy.

Témata:  Švýcarsko korupce

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy