Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael varuje: Proti sunnitské opozici v Sýrii bojuje také 25 tisíc śíitů z Iránu

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Damašek/Jeruzalém - Bývalý ředitel izraelské kontrašpionážní služby Šin Bet Avraham Dichter varoval, že Írán velí šíitské jednotce, která bojuje v Sýrii a má kolem 25.000 členů. Problém je podle něj v tom, že tito vojáci nebojují proti Islámskému státu, ale proti někomu jinému.

Izrael do syrské války nezasahuje, ale někdy poukazuje na své dobré vztahy s některými sunnitskými režimy, například egyptským nebo saúdskoarabským.

Írán podle Dichtera má v Sýrii tisíce bojovníků. „Je to zahraniční legie o 25.000 bojovnících, z nichž většina je z Afghánistánu a Pákistánu. Bojují v Sýrii jen proti povstalcům, ne proti IS," prohlásil muž, který nyní stojí v čele parlamentního zahraničního a branného výboru.

Před švýcarskou parlamentní delegací také prohlásil, že tito šíité nebojují proti radikálům z Islámského státu (IS), ale proti sunnitům, kteří stojí v opozici proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

„Snem" Íránu je podle Dichtera ovládnout muslimská svatá místa v Mekce a Medíně. „Írán byl po dva tisíce let mocnou říší a teď ji chce obnovit," prohlásil.

Spolu s šíity bojuje také libanonský Hizballáh. Kolik svých lidí tato organizace v Sýrii má, není přesně jasné, ale podle Dichterových informací už přišla v boji o 1600 svých členů. Hizballáh se podle něj díky účasti v syrské válce zlepšil v boji i ve schopnosti vést konvenční válku.

Dichter se Švýcary hovořil také o důsledcích války a migraci a prohlásil, že by evropské země neměly být naivní při posuzování toho, kdo vstupuje na jejich území.

Témata:  Írán Izrael Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy