Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump do boje vyslal manželku i dceru, chce získat hlasy amerických žen

Ivanka Trumpová
Ivanka Trumpová
Foto: ivankatrump.com

Washington – Donald Trump, republikánský uchazeč o Bílý dům, není mezi americkými voličkami příliš oblíbený. Miliardář se to jen několik dní před volbami pokouší změnit, do své kampaně se proto rozhodl zapojit dvě ženy.

Manželka Trumpa Melania se v Pensylvánii zamýšlela například nad kyberšikanou či situací imigrantů, zatímco dcera Ivanka v New Hampshire za svého otce slibovala, že ukončí příjmovou nerovnost mezi pohlavími.

Slovinská exmodelka a potenciální první dáma se pokoušela mírnit dopady protiimigrantské výroky Trumpa, které jej výrazně znevýhodňují v boji o hispánské voliče. Manželka republikána, který chce zastavit příval přistěhovalců z Latinské Ameriky, zdůraznila své imigrantské kořeny a prohlásila, že všichni legální přistěhovalci by měli vnímat USA jako zemi příležitostí a svobody.

K samostatnému projevu na pódiu se Trumpová odhodlala poprvé od červencového nominačního sjezdu republikánů, po němž byla kritizována za přílišnou podobnost své řeči s dřívějším proslovem současné první dámy Michelle Obamové.

V případné roli první dámy si Melania Trumpová před voliči ve městě Main Line poblíž Filadelfie za prioritu stanovila boj za blaho žen a dětí se zvláštním důrazem na kybernetickou šikanu a útoky vůči mládeži na internetu. „Naše kultura se stala příliš zlou a hrubou," podotkla manželka prezidentského kandidáta, který v kampani několikrát urazil veřejně známé ženy a čelil kritice za obscénní výroky.

Pensylvánie je jedním z klíčových států, které jsou v průzkumech mírně nakloněny ve prospěch Trumpovy demokratické konkurentky Hillary Clintonové, avšak republikánský kandidát je pro své celkové vítězství potřebuje získat.

Podobné to je v New Hampshire, kde se sice bojuje o méně volitelských hlasů, pro Trumpa by však jeho zisk mohl být nečekaným úspěchem v tradičně demokratickém regionu. Jeho dcera Ivanka se tam proto rovněž snažila oslovit zvláště voličky. Slíbila, že otec učiní „radikální kroky", aby odstranil platovou nerovnost mezi muži a ženami, cituje její slova agentura AP.

Témata:  Donald Trump Ivanka Trumpová Melania Trumpová

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy