Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan jde po krku opozici. Policie zadržela vůdce a poslance prokurdské strany kvůli podezření z terorismu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Erdoganův režim pokračuje ve stíhání členů opozice. Policie dnes zadržela dvojici spoluvůdců a devět poslanců prokurdské Lidové demokratické strany (HDP). Prý podporují terorismus a separatisty.

Podle agentury Reuters o tom informovalo ministerstvo vnitra s tím, že byly vydány zatykače na celkem 13 zákonodárců. Stíhání poslanců v Turecku umožnil zákon z letošního jara, který prosadila vládnoucí strana a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních.

Policie provedla zátah v ankarském domě Selahattina Demirtaşe a také ve městě Diyarbakir, kde žije druhá vedoucí postava strany Figen Yüksekdagová.

Dva další poslanci, na něž byly vydány zatykače, se nacházejí v zahraničí mimo dosah tureckých úřadů. Policisté rovněž podnikli razii v ankarské centrále strany, kde podle televizních záběrů došlo k rozepřím mezi nimi a členy stranického aparátu.

HDP na twitteru označila akci za pokus o puč ze strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzvala mezinárodní společenství k reakci. "Velmi špatné zprávy z Turecka. Opět. Nyní jsou zatýkáni poslanci HDP," uvedla na twitteru nizozemská europoslankyně Kati Piriová, která se v EP zabývá situací v Turecku.

Několik hodin po zatýkání otřásla Diyarbakirem exploze, k níž došlo poblíž policejní stanice, kde byli zadrženi místní poslanci. Vůz explodoval na předměstí Diyarbakiru. Výbuch zdemoloval budovy i auta v okolí. Podle premiéra zemřeli dva policisté, jeden policejní technik a pět civilistů. Podle Yildirima bylo zraněno až sto lidí, nicméně jen asi sedm jich zůstává v nemocnici.

Témata:  Turecko teroristické útoky v Turecku Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy