Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochod uprchlíků z Calais: Kam se po zbourání Džungle vydali?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž/Brusel – Francouzské úřady definitivně zlikvidovaly nechvalně proslulý uprchlický tábor v severofrancouzském přístavu Calais. Obyvatelé byli přestěhováni do jiných zařízení po celé zemi. Některým se to ale nelíbí, a tak se raději před stěhováním ukryli. Část těchto běženců se teď vydala na cestu.

Server Politico informuje o tom, že belgické orgány na hranicích s Francií zadržely stovky uprchlíků, kteří původně pobývali v Calais. Celkem 274 migrantů se pokusilo překročit hranici a dostat se do Belgie.

Tito lidé se podle listu Le Soir nevzdali svého snu a přes všechny překážky se pokouší dostat do Velké Británie. Když to nejde z pobřeží Francie, rozhodli se hledat jinou cestu.

Belgické orgány byly připraveny a poté, co Francie oznámila, že uzavře tábor a přistěhovalce rozmístí po celé Francii, zvýšily počet hlídek na hranici

Většina z 274 migrantů zadržených je podle belgických úřadů somálského a eritrejské původu. Informoval o tom ministr vnitra Jan Jambon. „Jsou to většinou lidé, kteří nemají peníze na zaplacení pašerákům, ale kteří se zoufale touží dostat do Británie," řekl Jambon.

Dlouhodobé důsledky uzavření tábora v Calais jsou stále nejasné, dodal Jambon. Belgická vláda má v úmyslu ponechat v západních Flandrech, kudy by se migranti mohli pokusit dostat do země, v pohotovosti dalších 120 policistů.

Témata:  uprchlíci Belgie Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy