Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nevědomky podporuje Islámský stát? Jeho vítězství ve volbách podpoří radikály, tvrdí odborník

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

USA - Donald Trump je znám pro své protiislámské výroky. Nevědomky tak však podporuje apokalyptickou rétoriku Islámského státu (IS). Díky Trumpovi IS získává legitimitu pro svá tvrzení o nenávisti Západu vůči islámu.

Podle Charlieho Wintera z International Centre for the Study of Radicalisation se Trump shoduje v hodnocení ofenzívy v Mosulu s jednou stranou – Islámským státem. Na svém Twitteru před zahájením operace Trump předpovídal, že skončí katastrofálně. Ačkoliv momentální výsledky zatím hovoří spíše o opaku, Trumpovo předběžné odsouzení se významně shoduje s pohledem IS.

Čtyři dny před Trumpovým tweetem se na stránkách propagandistických novin IS objevil titulek „Neúspěšný start křížové kampaně proti Nivii." Noviny považovaly kampaň za podnik odsouzený k nezdaru od svého počátku, protože byla motivována nikoliv skutečnou touhou a taktickými úmysly, ale potřebami prezidentské kampaně v USA.

Shodné hodnocení kampaně reflektuje podobnosti mezi nenávistivou rétorikou obou oponentů. Trump i IS svorně hlásají, že ten druhý je nenávidí. Podle Wintera však podobnost mezi jejich výroky není dána ani ideologickou příbuzností nebo dokonce jakýmisi skutečnými vztahy, který by mezi nimi mohly existovat. Spíše vyplývá ze vzájemné potřeby, spočívající v definování sama sebe v opozici vůči jinému. Obě strany těží politickou podporu ze strachu, který vzbuzuje jejich oponent. Trumpova anti-islámská rétorika slouží IS k ospravedlnění teze o nevyhnutelném boji civilizací.

Snaha polarizovat a vzbuzovat nenávist je klíčovou strategií teroristických náboženských skupin, IS nevyjímaje. IS získává podporu v ty momenty, kdy se mu podaří přesvědčit své potencionální sympatizanty o věrohodnosti své apokalyptické vize. Trump je tak pro IS svého druhu užitečným spojencem. Možná proto, jak poznamenává Winter, se oficiální propaganda IS, alespoň ta dostupná na internetu, k Trumpovi vůbec nevyjadřuje.

Podle Wintera si IS dobře uvědomuje potenciál Trumpa pro IS, který na jeho podporovatelích a osobě může demonstrovat hlubokou nenávist a odpor, kterou má Západ chovat vůči islámu. Vítězství Trumpa v prezidentských volbách by tak bylo do určité míry i vítězstvím pro IS.

Témata:  Donald Trump Islámský stát prezident USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy