Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle zažít nechcete: Policisté zavedli otřesný trest pro řidiče, může vás i vážně zranit

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking - K originálnímu způsobu trestu a motoristické výchovy zároveň se rozhodla sáhnout policie na jihu Číny. Nutí řidiče zblízka se dívat do světel.

Bezohledné řidiče, kteří ostatní na silnici oslňují nepřepnutými dálkovými světly, nutí celou minutu zblízka zírat do naplno rozzářených reflektorů vozu, informoval zpravodajský server BBC News.

Dopravní policie z čínského Šen-čenu zveřejnila fotografii z této kampaně na své oficiální stránce na serveru Weibo.

"Provádíme tresty s využitím dálkových reflektorů," připsali policisté k fotografii a během několika hodin se dočkali přes 80.000 virtuálních palců nahoru. Podle čínských sdělovacích prostředků řidiči za oslňování navíc dostanou pokutu 300 jüanů (asi 1080 korun).

Policie s podobnou iniciativou přišla už v roce 2014, ale tehdy za ni sklidila vlnu kritiky. Přesto se policisté rozhodli kontroverzní metodu zopakovat, a tentokrát jsou reakce převážně pozitivní. Souhlasné komentáře připojilo několik dalších policejních stanic a podle průzkumu, který uskutečnil zpravodajský portál Sina, s tímto postupem souhlasí 90 procent dotázaných.

Témata:  Čína řidiči

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy