Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí protestovaly v Londýně a Washingtonu

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Několik tisíc lidí demonstrovalo v sobotu večer v centru Londýna a ve Washingtonu proti politice svých vlád. Protest jako každoročně v tento den svolalo hnutí Anonymous, které proslulo bojem za občanské svobody.

Během pochodu nazvaného Million Mask March, který se konal i v jiných městech světa, zatkla policie v britské metropoli 47 lidí. Informoval o tom deník The Daily Telegraph. Ve Washingtonu zatkla policie při téže akci dva lidi kvůli posprejování budov.

"Roste nezaměstnanost a počet bezdomovců, mzdy zůstávají stejné a náklady na bydlení rostou, chci aby vláda Theresy Mayové skončila," řekla protestující studentka v Londýně. Další z účastníků si postěžoval na zkorumpovaný systém. "Svět se změnil a tato vláda nereprezentuje naše zájmy," řekl třiašedesátiletý muž.

Pochod demonstrantů, v nichž řada lidí měla typické bíločerné masky hnutí Anonymous, začal v Londýně na Trafalgarském náměstí. Několik lidí vylezlo na Nelsonův památník a vykřikovalo heslo: "Existuje jedno řešení: revoluce." Během pochodu k budově parlamentu někteří z demonstrantů zapalovali světlice a někteří za pokřiku "policejní brutalita" házeli sklenice na policisty, kteří zatýkali demonstranty.

Policie zatkla v Londýně 47 lidí, z toho nejméně 14 za drogové delikty, tři za držení zbraně a dva za to, že si odmítli sundat masku z obličeje.

Témata:  USA Velká Británie demonstrace

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy