Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Bulharsku volí nového prezidenta

Bulharsko
Bulharsko
Foto: Pixabay

Sofia - Bulharští voliči půjdou dnes k prvnímu kolu prezidentských voleb, jehož hlavní favoritkou je předsedkyně parlamentu Cecka Cačevová.

Zároveň s volbami se koná referendum o významných zákonných změnách včetně zavedení povinné volební účasti.

Cačevová je kandidátkou vládnoucí středopravé strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) premiéra Bojka Borisova, který s jejím volebním úspěchem spojil budoucnost své vlády. Průzkumy zkušenou osmapadesátiletou právničku favorizují a přisuzují jí okolo 25 procent hlasů.

K vítězství už v prvním kole je ale potřeba 50 procent hlasů při nadpoloviční účasti voličů. Proto je pravděpodobné, že se 13. listopadu uskuteční kolo druhé, do něhož postoupí dvojice nejsilnějších kandidátů.

Největším konkurentem Cačevové bude patrně někdejší velitel bulharského letectva Rumen Radev, který kandiduje jako nezávislý s podporou socialistů a narozdíl od proevropsky laděné favoritky se netají cílem posílit vazby na Rusko. Podle posledních průzkumů ztrácí na Cačevovou méně než pět procent.

Témata:  Bulharsko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy