Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie vyzývá k útokům na džihádisty v Rakká

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Paříž - Francie dnes vyzvala mezinárodní koalici, která v čele s USA bojuje proti organizaci Islámský stát (IS), aby zahájila ofenzívu na džihádisty v syrském městě Rakká.

A to již za nyní probíhajícího útoku na bojovníky IS v iráckém Mosulu, řekl francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

"Myslím, že je to potřeba," řekl ministr k útoku na Rakku ministr. Ofenzíva by se neměla odkládat, protože bitva o Mosul bude složitá a dlouhá, protože ozbrojenci IS se tam ukrývají za civilní obyvatelstvo, dodal.

Francie je druhým největším přispěvatelem do působení koalice, která především leteckým bombardováním pozic islamistů pomáhá místním pozemním silám vytlačovat IS z míst, která v posledních letech obsadil.

Brzký útok na Rakku předvídal nedávno také americký ministr obrany Ash Carter. "Máme v úmyslu tam jít brzy se silami, které jsou toho schopny a které mohou město Rakká obklíčit a dobýt. Jednáme o tom s Tureckem, které by později mohlo převzít nějakou roli," řekl ve čtvrtek ministr.

Témata:  Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy