Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské opoziční síly oznámily útok proti IS ve městě Rakka

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Arabsko-kurdské síly v Sýrii, které mají podporu západních spojenců v čele s USA, dnes oznámily ofenzívu na město Rakka.

Rakka je jednou z hlavních bašt Islámského státu. Sdělilo to vedení opozičních Demokratických sil Sýrie (SDF), které v Sýrii bojují proti džihádistům i vládním jednotkám.

"Velká bitva za osvobození města Rakka a jeho provincie začala," řekla podle zahraničních agentur na tiskové konferenci ve města Ajn Ísa asi 50 kilometrů severně od Rakky mluvčí SDF.

V prohlášeni upřesnila, že ofenzíva se jmenuje Hněv Eufratu. Podle ní budou podporovat SDF letecké útoky koalice vedené Spojenými státy.

"Demokratické sily Sýrie se definitivním způsobem dohodly s mezinárodní koalicí (vedené Washingtonem), že v ofenzívě nebudou mít žádnou roli Turci," upřesnil další představitel SDF. Páteří SDF jsou kurdské milice YPG, které sousední Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy