Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii začal boj o město Rakka

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Rakka/Mosul (Sýrie/Irák) - Arabsko-kurdské síly v Sýrii dnes za podpory mezinárodní koalice v čele s USA zahájily operaci k dobytí města Rakka, které je jednou z hlavních bašt organizace Islámský stát (IS).

Sdělilo to vedení Demokratických sil Sýrie (SDF) a potvrdili agenturám američtí představitelé. Současně pokračuje ofenzíva iráckých vládních sil proti baště IS v Iráku, Mosulu, kde jejich postup zpomalilo i to, že se džihádisté schovávají za místní civilisty.

První probíhající operace mají izolovat město Rakka od zbytku země a připravit samotný útok, řekl nejmenovaný americký představitel. Řekl, že SDF jsou nejschopnějším partnerem Washingtonu pro provedení této operace. Tyto síly podle Washingtonu tvoří asi 30.000 bojovníků, ze dvou třetin Kurdové, zbytek Arabové.

Vedení SDF upřesnilo, že před dobýváním samotného města nejprve osvobodí oblast kolem něj. Očekává těžké boje. Zdroj SDF uvedl, že "ve velitelském štábu operace je téměř 50 amerických poradců a expertů".

Vedení sil dále sdělilo, že po dohodě s koalicí se do operace nezapojí turecké síly. Páteří SDF jsou kurdské milice YPG, které sousední Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Do Ankary dnes dorazil šéf náčelníků štábů americké armády generál Joseph Dunford, sdělila turecká armáda. Při návštěvě, která nebyla předem oznámena, bude americký generál jednat se svým tureckým protějškem, dodala armáda bez dalšího upřesnění.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že hlavním cílem tureckých sil v severní Sýrii zůstává dobytí pohraničního města Al-Báb a zahnat islamisty dál na jih země. Upřesnil, že jeho jednotky jsou od města už jen asi 12 či 13 kilometrů.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy