Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbor parlamentu chce sesadit brazilskou prezidentku. Vytrvá Rousseffová ve funkci?

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová má v souvislosti s obviněním z rozpočtových machinací další potíže. Zvláštní výbor dolní sněmovny brazilského Kongresu v pondělí doporučil zahájit proces sesazení hlavy státu.

Sama prezidentka tvrdí, že obvinění proti její osobě jsou lživá a pokus o její odvolání je snahou o státní převrat.

Hlasování výboru ale není pro zákonodárce závazné. Na plenárním zasedání plánovaném na neděli 17. dubna mohou poslanci hlasovat podle svého přesvědčení. Pokud opozice získá v dolní sněmovně potřebnou dvoutřetinovou většinu (342 z 513 hlasů), bude o obžalobě Rousseffové hlasovat Senát. Pokud budou souhlasit i senátoři, prezidentku nahradí dosavadní viceprezident Michel Temer a Rousseffová předstoupí před soud.

Opozice, k níž se v březnu přidala Strana brazilského demokratického hnutí (PMDB), dosavadní hlavní koaliční partner Rousseffové Strany pracujících (PT), založila plánovanou ústavní obžalobu. Lidé na desetitisícových protivládních demonstracích pak levicové političce vyčítají, že kampaň údajně financovala z korupčních příjmů spojených s hlavní ropnou firmou Petrobras.

Napětí mezi šéfem PMDB Temerem a Rousseffovou se vyhrotilo v pondělí poté, co do médií unikla nahrávka jeho řeči zjevně připravované na okamžik, kdy viceprezdient převezme po odvolávané hlavě státu moc.

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy