Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se podobá komunistickým režimům, spustil Klaus ve Švédsku. Tisíce lidí se bouřily

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Stockholm – Někdejší český prezident Václav Klaus ve Stockholmu převzal od tamních pravicových protiimigračních Švédských demokratů Evropskou cenu svobody. Při té příležitosti mluvil o tom, že je Evropská unie nezodpovědná a nedemokratická organizace, která se stále více podobá komunistickým režimům ve východní Evropě. Akce se však neobešla bez problémů.

Server Breitbart cituje Klause, který ve svém projevu uvedl, že na základě zkušeností své země v době komunismu ví, jak ocenit svobodu. Jeho krajané se prý ale mýlí, když se domnívají, že bude trvat věčně.

„V průběhu 27 let po pádu komunismu jsme pomalu začali zjišťovat, že žijeme ve světě, který je jiný než ten, který jsme si vysnili. Ukázalo se, že nedostatek svobody není nevyhnutelně spojen s jediným zlem totalitnímu a autoritářskému režimu. Jsou i jiné nedemokratické „ismy" a institucionální opatření, která vedou k podobným výsledkům a následkům," varoval Klaus.

Řekl, že díky hlavním ideologiím Evropské unie je Česká republika „mnohem více socialistická a regulující a kontrolují společnost více, než bychom si před 27 lety představovali." Kvůli tomu prý cítí, že se země i zbytek Evropy vrací k bývalé komunistické společnosti.

Obvinil také EU, že ohrožuje principy svobodné společnosti, a to prostřednictvím podpory konceptů, jako je „zelená ideologie", kterou nazývá „nebezpečnou alternativou k tradiční socialistické doktríně".

Kritizoval také „nedostatečně vzdělané evropské intelektuály" a „ideologii lidských práv", kterou označuje za „revoluční popírání občanských práv" a pokus podkopat suverénní národní státy.

Nešetřil anievropské lídry, kteří podle něj strkají hlavy do písku a nechtějí si uvědomit skutečné záměry EU. „Oni zřejmě věří, že Evropská unie je mír zaručující společenství národů ... Zdánlivě věří, že EU je konglomerát zemí, kde jsou si všichni rovni - v orwellovském smyslu," uvedl Klaus.

„Nic nemůže být dále od pravdy než tento propagandistický režim," řekl a dodal, že EU ve skutečnosti nemá žádnou demokracii, jen slabou společnou identitu, a že v ní existuje rostoucí tendence centralizovat rozhodování. EU je podle něj také „omezena a oslabena nefunkční měnové unií" a „nezodpovědnou" Schengenskou politikou otevřených hranic.

Server The Local uvádí, že se toto setkání, na kterém Klaus převzal cenu, neobešlo bez problémů. Stockholmský Grand Hotel, kde se událost konala, vydal veřejnou omluvu, že hostil slavnostní vyhlášení cen evropských pravicových politiků.

„Ve zpětném pohledu můžeme konstatovat, že bychom nikdy tuto rezervaci nepřijali," uvedl hotel v tiskové zprávě vydané v neděli. Dodal, že kdyby věděl, jak silnou reakci akce vyvolá ze strany nejen hostů, ale i spolupracovníků, akci by zrušil.

Páteční setkání zorganizované Švédskými demokraty vyvolalo vlnu nevole především na sociálních sítích, tisíce lidí hotelu na Facebookové stránce zhoršily hodnocení. Zaměstnanci hotelu prostřednictvím dotazníku také vyjádřili svou nevoli, několik zákazníků už prý také zrušilo svoje smlouvy.

Mattias Karlsson, který vede Švédské demokraty ve švédském parlamentu, nazval hotelovou omluvu „bizarní" a „pokryteckou". „Silné levicově liberální síly, které najdete ve Stockholmu a na Twitteru, mají obrovskou moc nad firmami a institucemi takovým způsobem, který je znepokojující," řekl.

„Svoboda shromažďování a svoboda projevu jsou základními kameny demokracie. Dokonce i když se vám nelíbí něčí názory. Jsme na nebezpečné cestě, pokud začnete kampaň tak, že někdo jiný nedostane možnost scházet se a mluvit," dodal.

Vedle Klause na akci promluvil také třeba někdejší šéf UKIP Nigel Farage.

Témata:  Václav Klaus Švédsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy