Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela první bývalá ministryně spravedlnosti Janet Renová

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washington - Ve věku 78 let zemřela bývalá americká ministryně spravedlnosti Janet Renová, která se v době vlády Billa Clintona stala vůbec první ženou na tomto postu. Politička, která vstoupila do veřejného dění například nařízením zásahu proti sektě takzvaných Davidiánů na ranči v Texasu, dnes skonala na Parkinsonovu chorobu. Informovali o tom podle agentury AP její blízcí.

Renová byla za uplynulé století nejdéle úřadující osobou v čele ministerstva spravedlnosti, když jej vedla celých osm let během obou Clintonových mandátů v letech 1993 až 2001. Ihned po svém nástupu do funkce řešila jeden z nejtěžších případů své kariéry, kdy bezpečnostní jednotky obléhaly na ranči u texaského města Waco členy sekty, jejíž vůdce David Koresh hrozil spáchat s osmi desítkami svých následovníků sebevraždu.

Renová nařídila po téměř dvouměsíčním bezvýsledném obléhání zaútočit na sídlo, kde zemřelo celkem 76 lidí. Odpovědnost vzala na sebe a dala funkci ministryně k dispozici, demokratický prezident ji však podržel. "Tragédií je, že se nikdy nedozvíme, co bylo v tu chvíli správným řešením," řekla tehdy.

Někdejší prokurátorka z Miami se stala jednou z nejvýraznějších postav Clintonových vlád a přispěla k tomu, že během jejího působení v úřadě trvale klesala celková zločinnost ve Spojených státech.

Mediální pozornost vzbuzovala v roce 2000 i její role v případu malého kubánského chlapce Eliána Gonzálese, o něhož se přetahoval otec žijící na Kubě a část rodiny usazená v USA. Renová nařídila zásah speciální jednotky, která odvezla dítě z Miami a předala otci.

Po skončení Clintonova mandátu chtěla v politice zůstat a kandidovala na funkci guvernérky Floridy, neuspěla však ani v demokratických primárkách. S Parkinsonovou chorobou se potýkala už od roku 1995, v posledních letech se však nemoc výrazně zhoršila. Podle své kmotřenky Gabrielle D'Alemberteové zemřela dnes nad ránem obklopena nejbližšími ve svém domě v Miami.

Témata:  úmrtí Bill Clinton "svátek zesnulých ""dušičky"""

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy