Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťanské děti jsou týrány a mučeny přímo ve škole, protože neumí recitovat z Koránu. Rodiče se bouří

islám
islám
Foto: Pixabay

Káhira – Přestože Egypt patří mezi převážně muslimské země, asi 10 procent tamních obyvatel tvoří křesťané, především členové koptské pravoslavné církve. Jak se ale zdá, v některých tamních školách sílí perzekuce právě křesťanských studentů.

Jak poukazuje server Express, křesťanské děti v zemi nemají dostatek vzdělání, protože je tamní školy vylučují. Důvod? Nechtějí nosit pokrývky hlavy – hidžáby. Některá vzdělávací zařízení nutí všechny dívky, bez ohledu na náboženství, aby se zahalovaly. Pokud tak neučiní, není jim dovoleno studovat.

Křesťanské dívky i chlapci jsou pak pravidelně trestáni, pokud neumí nazpaměť recitovat Korán. Není to přitom tak dlouho, co v Egyptě křesťanská menšina žila bez pronásledování a strachu.

Dívce Rahman Salemové (12) bylo nařízeno, aby odešla z výuky a dále neúčastnila jakýchkoliv školních aktivit. Musela stát sama na školním dvoře. O problému prý mluvila i se ředitelkou, ta jí ale řekla, že ve škole šátek mít musí, ale že po vyučování si může šátek sundat.

„Bylo mi řečeno: Přestaňte se chovat jako idiot! Nechcete, aby vaše dcera byla slušná a mravná?" cituje její matku server Express. „Byla jsem v šoku, když mě ostatní matky zastavily u brány a ptaly se: Jak se vaše dcera může takhle ukazovat?" říká. „Prohlédla jsem si uniformu mé dcery a nevěřícně se ptala, co se děje. Řekli mi, že její hlava a krk musí být úplně zahaleny," vysvětluje matka.

K tomuto incidentu došlo v provincii Sharqia. Škola zavedla pravidlo, že všechny dívky musí nosit hidžáb, který se stal povinnou součástí školní uniformy.

Sedmiletá křesťanská dívka Viola Samirová pak tvrdí, že v její třídě je 8 křesťanských dětí a 27 muslimů. Jejich učitel prý ale bije všechny,kteří se nenaučí Korán nazpaměť. Dříve přitom bylo běžné, že ve chvíli, kdy muslimové ve škole studovali islám, křesťanští žáci měli jinou hodinu, kde se učili o křesťanství.

Violin otec Christian řekl pro server World Watch Monitor, který se zabývá pronásledováním, toto: „Když moje dcera řekla učiteli, že dodatečné texty nebyly součástí arabského osnov, které se všichni studenti musí naučit, byla přísně potrestána."

„Učitel křesťanských náboženských studií si stěžoval řediteli, ale ten nepodnikl proti muslimskému učiteli žádné disciplinární kroky. Nakonec učitel dovolil křesťanským dětem opustit třídu a připojit se k jejich studiu křesťanství," uvedl otec.

Další rodič, jehož dítě chodí do jiné školy ve stejném městečku Samalout, řekl, že jeho 11-letý syn byl zbit holí za to, že neodrecitoval verše z Koránu. Všichni rodiče tvrdí, že jejich děti teď školu nenávidí a nechtějí tam chodit, protože je děti i učitelé šikanují.

Devítiletý křesťan Kyrellos dostal od učitele trest za domácí úkol, který byl pode něj napsán špatným rukopisem. „Učitel a ostatní studenti položili syna na zem a bili ho přes holé nohy. Zdá se, že tento trest byl udělován jen křesťanům," zlobí se. Ve třídě jeho syna je prý 12 že 42 studentů křesťanů.

Témata:  Egypt Islám křesťanství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.