Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva chce v Halabu udržovat příměří, boje proti IS u Rakky příliš nepokročily

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Moskva, která je spojencem syrského režimu prezidenta Bašára Asada, vyhlásila ve východním Halabu jednostranně příměří. Hodlá ho dodržovat za předpokladu, že ho neporuší povstalci. Boje o město Rakka, baštu Islámského státu, zatím příliš nepokročily.

"Jestliže povstalci nepřejdou k ofenzivě a nezahájí agresivní kampaň, pak se prezident (Vladimir Putin) domnívá, že je vhodné příměří prodloužit," řekl dnes Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu.

Minulý týden Rusko příměří vyhlásilo na 12 hodin v pátek. Bylo otevřeno osm koridorů, kterými měli být evakuováni ranění a mohli odcházet civilisté i ozbrojenci. Tuto možnost ale téměř nikdo nevyužil. Rusko od 18. října omezuje nálety na východní Halab, ačkoli syrská armáda 22. září zahájila ofenzivu s cílem východ Halabu dobýt. K Sýrii ale pluje ruská flotila.

Zatímco ve východním Halabu bojují na straně oponentů Damašku hlavně radikálové napojení na Al-Káidu, v Rakce je hlavní stan IS. O víkendu proti městu zahájila ofenzivu koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF).

Podle dnešních zpráv arabští a kurdští členové SDF bojují severně od Rakky s podporou amerických letadel, která v neděli bombardovala v blízkosti města Ajn Ísa 16 cílů IS. Město leží  asi 50 kilometrů od Rakky. Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že se bojovníci SDF sice zmocnili několika stanovišť IS, ale fronta se neposunula.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy