Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenský konflikt si podle WHO vyžádal 7000 obětí, pomoc potřebují miliony lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si jemenský konflikt za 20 měsíců svého trvání vyžádal již přes 7000 obětí. V zemi se navíc nadále šíří cholera a tamní zdravotnictví ztrácí nad situací kontrolu.

V jemenské válce proti sobě stojí šíitští povstalci a vládní síly, které podporuje arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Šíité v roce 2014 obsadili Saná a postoupili dále na jih a západ. Postupně část území ztratili, ale Saná a některé oblasti na západě ovládají stále.

Zraněno už byla na 36.000 Jemenců. Nějakou formu zdravotní pomoci potřebuje až 21 z 26 milionů občanů Jemenu. OSN už v minulosti odhadla počet obětí jemenské války na 10.000. V zemi se v minulých týdnech zvýšil počet lidí nakažených cholerou na více než 2200. Řadu lidí také trápí nedostatek potravin.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad Ahmad dnes vyzval k obnově letů na letišti v Saná, aby bylo možné těžce zraněné evakuovat za hranice. Arabská koalice letům brání z obav, že se šíité, podporovaní Íránem, letecky vyzbrojují.

Ománské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že se podařilo osvobodit Američana uneseného v Jemenu. Byl dopraven spolu s několika raněnými Jemenci letecky ze Saná do Ománu. Americké ministerstvo zahraničí muže identifikovalo jako Walleada Yusufa Pittse Luqmana. Už v říjnu Ománci vyjednali svobodu pro dva Američany zadržované v Saná.

Témata:  Jemen WHO

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy