Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko se boje nebojí. Většina Poláků by kvůli Rusku poslala vojsko do Pobaltí

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Polsko-ruské vztahy nebyly v moderní době nikdy dobré, ale za poslední měsíce se obzvlášť zhoršily. Dle aktuálního průzkum by téměř tři čtvrtiny obyvatel Polska poslaly armádu své země do pobaltských států v případě ruské agrese.

Pro přímý vojenský zásah se ve výzkumu polského institutu Ibris vyslovilo 71 procent dotázaných, zatímco loni to bylo 63 procent. Polsko je stejně jako Estonsko, Litva a Lotyšsko členem NATO.

Současná polská konzervativní vláda razí patriotismus jako jednu ze svých zásadních hodnot a Rusko považuje za potenciální hrozbu pro bezpečnost východní Evropy.

Varšava usiluje o zvýšení přítomnosti jednotek NATO na svém území a říjnový přesun ruských raketových systémů Iskander do Kaliningradské oblasti poblíž polské hranice označila za "velmi alarmující".

Průzkum provedený v září na vzorku 1100 obyvatel Polska ukazuje, že téměř polovina (44 procent) z nich je ochotna riskovat pro obranu vlasti zdraví či život.

Témata:  Polsko Rusko průzkumy

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy