Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit spustíme do konce března. zní z Londýna. Někteří poslanci ho prý ale chtějí zmařit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn – Britská vláda plánuje spustit proces vystoupení z evropského bloku do konce března příštího roku. Potvrdil to dnes britský ministr pro odchod Británie z Evropské unie David Davis. Parlament také vyzbal, aby respektoval výsledek červnového referenda, v němž se Britové těsně vyslovili pro takzvaný brexit. Zajistit, že země unii opustí, je podle něj povinností vlády.

Davis ve svém vystoupení před poslanci reagoval na verdikt soudu z minulého týdne, podle kterého britský kabinet potřebuje k zahájení procesu souhlas parlamentu. Zopakoval také, že vláda se proti rozsudku odvolá.

Soud dal minulý týden za pravdu stěžovatelům, kteří se na něj obrátili, a rozhodl, že proces vystoupení Británie z EU nemůže být zahájen bez souhlasu parlamentu. Vláda je naopak přesvědčena, že má pro takový krok mandát daný referendem. O věci bude na začátku prosince jednat nejvyšší soud. "Doufáme, že verdikt bude následovat brzy poté," řekl dnes Davis. 

Součástí vládního plánu je také parlamentní hlasování o začlenění unijní legislativy do britského práva, než země unii opustí, dodal Davis. Takový krok podle něj „poskytne záruky pracovníkům, podnikatelům i spotřebitelům".

Některé labouristické poslance Davis obvinil, že chtějí "zmařit a zvrátit" výsledek červnového referenda a zničit vyjednávání premiérky Theresy Mayové.

Poslancům v souvislosti s takzvaným brexitem také řekl, že už není cesty zpět a že žádné další referendum se už konat nebude. Bodem, z něhož není návratu, byl podle něj červnový plebiscit.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy