Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírové konference, kterou pořádá Francie, se nezúčastníme, vzkazuje Izrael

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že se jeho země nezúčastní francouzské konference, jejímž cílem má být vyřešení konfliktu židovského státu s Palestinci.  Mírové rozhovory mezi Izraelci a Palestinci, konané pod záštitou Spojených států, uvázly před více než dvěma lety na mrtvém bodě.

Netanjahuovi vyslanci tuto pozici sdělili francouzskému diplomatovi Pierru Vimontovi, uvedla agentura AP. Paříž by mezinárodní konferenci chtěla uspořádat ještě před koncem roku. Izraelci francouzský plán ostře kritizují, Palestinci ho podporují.

Francouzskému vyslanci bylo řečeno, že „opravdový pokrok v mírovém procesu... je možný pouze prostřednictvím přímých jednání... a jakákoli jiná iniciativa jen oddaluje region od tohoto procesu," uvedl úřad premiéra Netanjahua.

Největší neshody v minulých kolech panovaly ohledně výstavby židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde má vzniknout Palestina. Pro Palestince je také nepřijatelný požadavek, aby uznali Izrael jako židovský stát.

Hovory původně zaštítily Spojené státy, které ale v posledních měsících žijí spíše svými prezidentskými volbami, iniciativu tedy převzala Francie, která se snaží přivést k jednacímu stolu klíčové hráče a opět zahájit diplomatická jednání.

Témata:  Izrael Palestina Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy