Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odstoupení Jaceňuka je jen divadlo. Ukrajině vládne někdo jiný, říká odborník

Arsenij Jaceňuk, ukrajinský předseda vlády
Arsenij Jaceňuk, ukrajinský předseda vlády
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Kijev - Poté, co Nizozemci v referendu odmítli podpořit připojení Ukrajiny k Evropské unii skrze asociační dohodu, ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk rezignoval. Gilbert Doctorow, koordinátor pro Evropu americké nezávislé vzdělávací organizace American Committee for East West Accord, ale jeho varuje, že jeho odstoupení má pro Ukrajinu jen malý význam.

Kdo stojí za oponou?

Doctorow uvádí, že ačkoliv je Jaceňukovi připisována role ekonomického reformátora a zapáleného podporovatele protiruské politiky, je bývalý ukrajinský premiér „na stejné straně politické rovnice jako prezident Petro Porošenko."

„Na druhé straně jsou lidé se zbraněmi, kteří stáli za povstáním na Majdanu a kteří efektivně ovládají přední linie v Donbasu a hranice s Krymem. Reprezentují násilí a hrozbu násilí, která zůstává s odchodem Jaceňuka nezměněna. A za Jaceńukem a Porošenkem jsou nezkrotitelní oligarchové," vysvětluje Doctorow.

Právě kvůli těmto silám, které podle Doctorowa stojí za oponou ukrajinské politiky, se nepodařilo Porošenkovi prosadit „různé legální a konstituční změny, které jsou nutné pro implementaci politické části dohody Minsk-2. Takže po Jacuňokvě odchodu Ukrajina zůstane ve válce bez možnosti provedení žádných podstatnějších reforem nebo boje proti korupci."

Prohra pro EU

Podle Doctorowa se Jaceňuk stal obětním beránkem a jeho odchod měl „ukázat, že si Ukrajinci hodlají doma udělat pořádek."

Dále poukazuje, že výsledek nizozemského referenda je spíše prohrou pro lídry EU, jelikož výsledky referenda nezměnily jejich výzvy k hlasování pro přijeti nebo alespoň snížení volební účasti pod 30 %, což by znamenalo neplatnost referenda.

Podotýká také, že ačkoliv někteří odborníci tvrdí, že výsledek referenda je nepodstatný, „jelikož 80 % Asociační dohody již bylo dočasně implementováno," analýza předního bruselského think tanku Centre for European Policy Studies „jasně ukázala, že referendum i tak bude mít znatelné následky."

Doctorow vysvětluje, že ekonomické části dohody jsou sice již zčásti implementovány, fungují ale jen jednostranně a zatím jen usnadňují export na Ukrajinu.

Kijev nevládne

„Politické a vojenské části Asociační dohody, které vyžadují ratifikaci všech 28 členských států, jsou navíc nyní pasé. A byly to přesně tyto málo známé části volající po bližší koordinaci obrany a zahraniční politiky mezi EU a Ukrajinou, které vyslaly červené vlajky ruským pozorovatelům. Byl by to první krok ke vstupu do NATO," uvádí.

Ignorování výsledků referenda by pak podle něj pro EU znamenalo podpořit odchod Velké Británie z EU, jelikož by to prokázalo, že „se instituce EU vymkly kontrole a nejsou demokratické."

Na závěr Doctorow tvrdí, že „nizozemské referendum určitě vedlo k odstranění Jaceňuka, aby se Evropě a světu ukázalo, že se ukrajinští lídři snaží upevnit svou moc k pokračování v hlubších reformách. Ale kijevské politické vedení není místem, kde leží skutečná moc v zemi."

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Arsenij Jaceňuk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.