Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se bojí manipulace: Spustil horkou linku, aby lidé mohli donášet

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York - Republikánský kandidát Donald Trump se opakovaně přiznal k obavám, že by volby prezidenta mohly být zmanipulované. Spustil proto takzvanou hotline, tedy linku, na kterou mohou lidé nahlašovat podezření z machinace.

"Když narazíte na nějaké problémy při hlasování nebo pokud se stanete svědkem machinací ve volebním okrsku, zavolejte laskavě na naši horkou linku pomoci voličům," píše se v dopise Trumpova štábu adresovaném stoupencům kandidáta.

Trump už dříve hovořil o tom, že má strach z manipulace s volbami. Obává se, že výsledky mohou být zfalšovány a v případě, že volby prohraje, je připraven výsledek napadnout.

Proti jeho slovům se ohradila OBSE, která vyslala do 43 amerických států 300 pozorovatelů, kteří budou hlasování monitorovat. To je více než pětkrát tolik, co bylo pozorovatelů OBSE při amerických prezidentských volbách v roce 2012 - tehdy jich na řádný průběh hlasování dohlíželo ve Spojených státech jen 57.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě rozšíření své mise zdůvodnila "obrovským zájmem", které hlasování vyvolává v členských zemích.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy