Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechy volby v USA příliš nezajímají, Trump u nich propadl

Volby USA
Volby USA
Foto: Pixabay

Praha - Ve svém říjnovém šetření se Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) podrobněji věnovalo tématu amerických prezidentských voleb. Zájem o volby v USA projevují více než dvě pětiny (42 %) české veřejnosti, necelé tři pětiny občanů (57 %) toto téma nezajímá.

O americké prezidentské volby se zajímají více než dvě pětiny českých občanů (42 %), z toho jen desetina veřejnosti (11 %) zvolila odpověď „rozhodně ano" a necelá třetina (31 %) „spíše ano". Necelé tři pětiny českých občanů (57 %) se o volby prezidenta Spojených států amerických nezajímají, v tom o málo více než třetina dotázaných (34 %) uvedla odpověď „spíše ne" a necelá čtvrtina (23 %) „rozhodně ne". Jedno procento dotázaných nevědělo, jak na položenou otázku odpovědět, a zvolilo odpověď „nevím".

V porovnání se zářím 2016 se v současnosti čeští občané o volby amerického prezidenta zajímají o něco častěji, když zájem o ně projevilo o 5 procentních bodů více respondentů.

Zájem projevovali více muži než ženy (52 %: 33 %). Nejmenší zájem o tyto volby projevuje nejmladší věková kategorie 15 až 29 let (22 %). Mezi těmi, které volby amerického prezidenta zajímají, najdeme častěji lidi se středním vzděláním s maturitou nebo vysokoškolským vzděláním, respondenty s dobrou životní úrovní, dotázané, kteří se na škále politické orientace řadí jednoznačně napravo, a respondenty, kteří se obecně o politiku zajímají, uvedl soc.cas.cz.

Nezájem je naopak častější mezi lidmi se základním vzděláním, dotázanými považujícími svoji životní úroveň za „ani dobrou, ani špatnou" nebo za špatnou, respondenty hlásícími se k politickému středu a těmi, kteří se o politiku nezajímají.

Více než dvě pětiny českých občanů (43 %) si myslí, že prezidentkou Spojených států amerických by se měla stát Hillary Clintonová, 13 % dotázaných uvedlo, že by se americkým prezidentem měl stát Donald Trump. Více než dvě pětiny respondentů (44 %) neví, kdo by měl být dalším americkým prezidentem, nebo je jim to jedno.

Clintonová se těší větší podpoře mezi lidmi ve věku 30 až 44 let, lidmi se vzděláním středním s maturitou nebo vysokoškolským, respondenty s dobrou životní úrovní a dotázanými, kteří se na škále politické orientace řadí na pravou stranu. Z hlediska politických preferencí se k Hillary Clintonové častěji přiklonili voliči KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených.

A jak Češi hodnotí působení Baracka Obamy ve funkci amerického prezidenta? Pozitivní hodnocení vyslovily téměř tři pětiny dotázaných (57 %), v tom 14 % jej hodnotí „rozhodně pozitivně" a 43 % „spíše pozitivně". Negativní hodnocení vyslovila téměř čtvrtina oslovených (24 %), když 18 % jej označilo jako „spíše negativní" a 6 % jako „rozhodně negativní". Necelá pětina občanů (19 %) neuměla působení Baracka Obamy ve funkci amerického prezidenta posoudit a zvolila proto odpověď „nevím".

Témata:  volby v USA průzkumy prezident USA Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy