Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA hlásí problémy při volbách: Poruchy strojů a zastrašování voličů

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Tvrzení republikánského kandidáta Donalda Trumpa o zmanipulovaných volbách má sice podle agentury AP daleko k pravdě, avšak z některých míst USA jsou hlášeny problémy.

Někde jde o problémy se stroji, jež si vynucují dlouhé čekání, jinde si voliči stěžují na praktiky hraničící se zastrašováním.

S obtížemi se setkali například voliči v Durhamském okrese v Severní Karolíně, kde nefungující stroj ověřující voličské registrace donutil místní pracovníky k manuálnímu ověřování, což vedlo ke zdržení v řádu několika desítek minut.

Skupina Democracy North Carolina, která hájí občanská práva, se obrátila na soud, aby v Durhamském okrese byl závěr voleb posunut za oficiálních 21:00 místního času, a to právě kvůli problémům s hlasováním. O prodloužení mezitím rokuje volební komise.

K výměně dotykových volebních přístrojů za papírové lístky byli zase nuceni kvůli výpadku strojů sáhnout v Utahu, kde se lidé rovněž u voleb zdrželi výrazně déle. Technické problémy s hlasovacími stroji ohlásilo i několik okresů v Pensylvánii.

V jedné ze škol, která slouží jako volební místnost na předměstí texaského Houstonu, se porouchal počítač, což dočasně donutilo úředníky přesměrovat voliče do jiného volebního střediska vzdáleného přes tři kilometry daleko.

Případy údajného zastrašování hlásí podle listu The Washington Post lidé z okresu Miami-Dade na Floridě, kde prý před volebními místnostmi kdosi "agresivně křičel do megafonů". O podobných případech informovala média z Floridy již během předčasného hlasování.

Představitelé Demokratické strany podle Reuters uvedli, že ve volebních místnostech nikde v USA nevidí žádné systematické vyvíjení nátlaku na voliče. Organizace hájící občanská práva nicméně uvedly, že zaznamenaly přes 20.000 telefonátů voličů, kteří si stěžovali na zastrašování.

Témata:  volby v USA USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy