Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opice volí Trumpa, koza Clintonovou. Zvířata předvídají vítěze prezidentských voleb

Donald Trump a Hollary Clintonová
Donald Trump a Hollary Clintonová
Foto: Twitter

New York/Moskva - Do voleb se kromě Američanů zapojila i zvířata z celého světa. Zatímco některá přesvědčivě "hlasují" pro demokratickou kandidátku Hillary CLintonovou, jiní volí republikána Donalda Trumpa.

Do tipování vítěze amerických voleb se v různých koutech světa zapojila i zvířata "se zvláštními schopnostmi". Například v Číně se opice Geda už před několika dny vrhla bez váhání s polibkem na karton s podobiznou Donalda Trumpa. V minulosti tento primát s velkou přesností tipoval výsledky fotbalových utkání.

Oproti tomu skotská koza jménem Boots si vybrala Hillary Clintonovou. Přežvýkavec, který volil mezi kusy papíru, na jaře správně předpověděl, že Britové odhlasují odchod z EU.

V Rusku se zase do předpovídání pustily tygr a lední medvěd v jedné sibiřské zoo. Na výběr měli dvě dýně nadívané masem a rybami s vlaječkami s podobiznami Trumpa a Clintonové. Zatímco lední medvěd Felix si po dlouhém očichávání vybral Trumpovu vlaječku, tygřice Yuonona zvolila Clintonovou.

Trumpa označila jako vítěze i ryba Chanakya v Indii, která k jeho podobizně v akváriu připlavala dokonce třikrát. Clintonová oproti tomu vyhrála v sedmidenním "hlasování" slepé novozélandské kočky, která si vybírala žrádlo ze dvou misek se jmenovkami kandidátů.

Podle některých expertů čeká Spojené státy během nejspíš velmi těsného hlasování mnohem větší zmatek a chaos, než bývá běžné. Voliči, kteří hlasovali předem, například často čekali ve velmi dlouhých frontách před volebními místnostmi. Demokraté zase podali množství žalob, ve kterých obviňovali příznivce Donalda Trumpa ze zastrašování. A dokonce i ve volebních místnostech docházelo k otevřeným konfrontacím mezi voliči Trumpa a Clintonové, uvedl list The Washington Post

Předem již odevzdalo svůj hlas více než 46 milionů voličů, v některých státech šlo o rekordní čísla, napsal dnes server Politico. Těžko se dá odhadovat, zda svůj hlas vhodili Clintonové či Trumpovi, nicméně leccos naznačuje různorodost voličů. Obrovské množství hispánského obyvatelstva odvolilo předem ve státech, jako jsou Florida či Nevada. V některých amerických státech zase volilo velké množství žen.

Kromě voleb hlavy státu, všech poslanců Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a 12 guvernérů Američané dnes hlasují i v řadě místních referend. Zatímco některá z nich jsou důležitá a vyvolávají pozornost celé země, jiná jsou ryze lokální.

Zajímavá referenda se dnes konají například v Kalifornii, tradiční baště demokratů. Voliči se zde budou moci vyslovit dokonce k sedmnácti otázkám. Je mezi nimi například návrh legalizovat užívání marihuany nebo uložit hercům prosperujícího pornoprůmyslu, aby ve filmech povinně používali kondomy. Hlasovat rovněž budou o zrušení trestu smrti. Voliči v Nebrasce budou naopak rozhodovat o jeho návratu do trestního zákoníku, v Oklahomě o jeho zachování v trestním kodexu.

Témata:  volby v USA Hillary Clintonová Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy