Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina Američanů věří ve spravedlivé volby, ukázal průzkum

Los Angeles
Los Angeles
Foto: Pixabay

Washington - Většina Američanů je přesvědčená o tom, že výsledky prezidentských voleb budou sečteny spravedlivě. Vyplývá to z průzkumu agentury AP mezi lidmi, kteří odvolili.

Sondáž televize CNN ukázala, že jen málo voličů má radost z toho, že v Bílém domě usedne demokratka Hillary Clintonová, případně její republikánský rival Donald Trump, nadšení či optimismus vyjádřili jen čtyři z deseti oslovených.

Důvěra voličů ve férové volby není podle AP bezmezná, zhruba třetina voličů věří jen v určitou míru spravedlnosti. Velké přesvědčení o tom, že žádné podvody nebudou, má asi polovina respondentů.

Zbytek oslovených ve férovost nevěří vůbec či jen velmi málo. O možných volebních podvodech či machinacích během kampaně opakovaně hovořil republikánský kandidát Donald Trump, žádné důkazy ale nepředložil.

Z dalšího průzkumu AP vyplynulo, že více než polovina oslovených hlasujících kladně hodnotí práci dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy, zároveň je ale většina dotazovaných voličů znepokojena výkonem federální vlády.

Témata:  volby v USA USA Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy