Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zve Trumpa na summit. Evropa se musí z voleb v USA poučit, zní z Rakouska

EU
EU
Foto: Pixabay

Londýn/Vídeň - Podle britské premiérky Theresy Mayové zůstanou Spojené královtsví a USA silnými a blízkými partnery v obchodě, bezpečnosti a obraně. Podle rakouského kancléře Christiana Kerna je ve zvolení Donalda Trumpa patrná velká frustrace americké společnosti. Evropská unie zve Trumpa na společný summit EU-USA při nejbližší možné příležitosti.

Mayová v prohlášení blahopřála Donaldu Tumpovi k volebnímu vítězství. "Británie a Spojené státy mají trvalý a výjimečný vztah založený na hodnotách svobody, demokracie a podnikání. Těším se na spolupráci se zvoleným prezidentem Trumpem, na budování těchto vztahů v zájmu zajištění bezpečnosti a prosperity našich zemí v příštích letech," uvedla premiérka.

"Volební výsledky nelžou. Mnoho lidí v USA odmítlo politický systém," konstatoval Kern. Jakým směrem se bude nyní ubírat americká politika není podle něj v této chvíli možné říci. Nicméně předpokládá, že mnohé z toho, co Trump řekl v předvolební kampani, nebude realizováno vůbec nebo jen v omezené formě.

Trumpovi už gratuloval také italský premiér Matteo Renzi, i když v klání o Bílý dům otevřeně stranil demokratce Hillary Clintonové. Nyní vyjádřil přesvědčení, že vztahy Itálie s USA zůstanou silné.

Trumpovi dnes poblahopřáli k úspěchu ve volbách předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker.

Jen těsná spolupráce EU a Spojených států může podle Tuska a Junckera zajistit zvládnutí výzev, jako jsou Islámský stát, hrozby ukrajinské suverenitě a územní celistvosti, klimatické změny nebo migrace.

"Musíme upevnit mosty, které jsme přes Atlantik budovali," napsali představitelé EU Trumpovi, který do funkce nastoupí v lednu. "Evropané věří, že Amerika, jejíž demokratické ideály vždy byly majákem naděje napříč světem, bude dál investovat do partnerství s přáteli a spojenci," uvedli na závěr Tusk s Junckerem.

Témata:  Donald Trump EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy