Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Estonsko je bez vlády, parlament jí vyslovil nedůvěru

Estonsko, ilustrační foto
Estonsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tallinn - Vláda estonského premiéra Taavi Roivase dnes padla, když jí parlament vyslovil nedůvětu. Předseda kabinetu pobaltské země odmítal odstoupit i po pondělním rozpadu koalice a ztrátě většiny mezi zákonodárci.

Roivas před hlasováním prohlásil, že si přeje debatu s těmi, kdo si myslí, že si vláda počíná nesprávně. Řekl také, že chce pohlédnout do očí poslancům, než vznikne kabinet, který povede zemi doleva. Pro vyslovení nedůvěry nakonec hlasovalo ve 101členném parlamentu 63 poslanců z pěti různých stran.

Dosavadní vládní koalice se v pondělí večer rozpadla, když ji opustili sociální demokraté (SDE) a konzervativci (IRL), kteří shodně požadovali odchod premiéra z Reformní strany.

Roivasův pád byl za těchto okolností prakticky jistý, podle médií by však rychle mohla vzniknout nová vládní koalice, zahrnující hlavní opoziční sílu, Estonskou stranu středu, považovanou za proruskou.

Nová vláda by nicméně podle expertů neměla vést k významnější změně zahraniční politiky země, která je členem EU, NATO a která přijala euro. Tallinn se má ve druhé polovině příštího roku chopit rotujícího předsednictví v EU.

Témata:  Estonsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy