Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty prostě nefungují. Počet přerozdělených uprchlíků klesá, Itálie volá o pomoc

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel/Atény - Přerozdělování uprchlíků mezi země EU na základě kvót stále neprobíhá podle plánu. Počet žadatelů o azyl přemístěných z Itálie a Řecka v říjnu ve srovnání se zářím dokonce klesl.

V září bylo přerozděleno 1372 osob. Říjnový údaj - Evropská komise v tiskové zprávě uvádí údaj za období od 28. září do 8. listopadu - to bylo 1212 žadatelů o azyl.

Státy EU se v září 2015 rozhodly přes odpor Česka a několika dalších zemí ze střední a východní Evropy, ulevit Itálii a Řecku převzetím 160.000 žadatelů o azyl pocházejících z několika konkrétních států. Program rozpočítaný na dva roky je ale rok po svém spuštění ve skluzu. K úterý bylo z Řecka přesunuto jinam 5376 žadatelů o azyl a z Itálie 1549 osob.

Komise dnes uvedla, že v Řecku se nyní nachází asi 24.000 osob ze zemí způsobilých pro přemístění, do Itálie od ledna 2016 dorazilo takových lidí na 20.400. Unijní exekutiva předpokládá, že "pokud se zvýší úsilí v oblasti přerozdělení", mělo by být možné je přemístit do září 2017 tak, jak bylo dohodnuto.

Komise dnes zdůraznila, že přesuny mají zásadní význam, protože do Itálie stále proudí další migranti - od 26. září do dnešního dne to bylo činí 29.844 osob - a humanitární situace v Řecku je také stále napjatá, neboť v zemi se po uzavření balkánské trasy nachází 61.700 migrantů.

V jiném programu, v jehož rámci jsou od loňského července do zemí EU přesídlováni lidé s nárokem na mezinárodní ochranu, bylo už využito více než poloviny z dohodnutého počtu 22.504 osob. Do 7. listopadu se tak do některého z 21 států unie dostalo 11.852 lidí, uvedla dnes unijní exekutiva.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy